:

Varför digitalisering i vården?

Innehållsförteckning:

  1. Varför digitalisering i vården?
  2. Vad är digitala vårdtjänster?
  3. Vad är kvalificerad vård?
  4. Hur används ai inom vården?
  5. Vilka digitala verktyg använder man inom vården nuförtiden?
  6. Vad innebär en individualiserad digitalisering av vård och omsorg?
  7. Vad är Digifysisk vård?
  8. Hur digitalisera vården?
  9. Varför Åtgärdskoder?
  10. Vad menas med termer och klassifikationer?
  11. Vad finns det för fördelar med AI?
  12. Hur digitaliseras vården?
  13. Hur har den digitala utvecklingen påverkat din kontakt med vården?
  14. Vad är åtgärdskod?

Varför digitalisering i vården?

Digitaliseringen inom vården kan bidra till en mer hållbar, proaktiv och jämlik vård. Platsoberoendet gör att vården blir tillgänglig för alla, oavsett var man befinner sig. Minskat resande innebär minskade utsläpp, vilket ger stora miljövinster. Ökad tillgänglighet innebär att fler människor kan få hjälp i god tid.

Vad är digitala vårdtjänster?

Digitala vårdtjänster omfattar i detta fall alla former av digital kommuni- kation – både synkront (i realtid) och asynkront (med fördröjning). Några ex- empel är telefoni, videolänk, chatt, e-post, textmeddelanden, bildmeddelan- den och via mobilapplikationer.

Vad är kvalificerad vård?

Kvalificerad hälso- och sjukvård 1, 30 YH-poäng Kursen ska ge den studerande nya och fördjupade kunskaper med tonvikt på omvårdnadsprocessen, anatomi, fysiologi och läkemedelshantering. Kursen ska vidareutveckla den studerandes kunskaper kring tecken och symtom på ohälsa.

Hur används ai inom vården?

Artificiell intelligens kan komma att spela en viktig roll inom diagnostik och i att föreslå lämplig behandling vid flera olika sjukdomar, både fysiska och psykiska. Samtidigt som tekniken öppnar för nya möjligheter inom sjukvården finns det många frågor, både tekniska, juridiska och etiska, som behöver diskuteras.

Vilka digitala verktyg använder man inom vården nuförtiden?

Sensorer som varnar vid fallolyckor eller läkemedelsautomater som påminner om när det är dags att ta läkemedel används också. Robotar som matar en person har funnits några år. Det finns också duschrobotar som kan tvätta håret och toaletter som tvättar användaren med vatten Istället för att använda papper.

Vad innebär en individualiserad digitalisering av vård och omsorg?

Hälso- och sjukvården måste därför skapa digitala tjänster ur invånarnas perspektiv. Det betyder att Hälso- och sjukvården behöver skapa tjänster som kan användas av alla, men också utveckla tjänster för de invånare som har svårt med användning av digitala tjänster. Det är en skyldighet som grundar sig i jämlik vård.

Vad är Digifysisk vård?

Det innebär att vård genom fysiska och digitala kanaler ska komplettera varandra. En flexibilitet i hur vården tillhandahålls ska ge ökad tillgänglighet till vård och ökad delaktighet för invånaren. Det är vårdgivarens ansvar att besluta vilken kanal, fysisk eller digital, som är mest lämplig i varje situation.

Hur digitalisera vården?

Ett par exempel är självmonitorering, det vill säga där patienten själv mäter och registrerar vissa värden, och datorprogram med inslag av artificiell intelligens som utifrån patientens frågeställningar om vårdbehov ger vissa råd.

Varför Åtgärdskoder?

En åtgärdskod är en kod som används för statistisk beskrivning av åtgärder i bland annat hälso- och sjukvård. Koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är obligatoriska att rapportera till Socialstyrelsens hälsodataregister.

Vad menas med termer och klassifikationer?

Klassifikationer är system för indelning av objekt i grupper som har likartade egenskaper. Klassifikationerna behövs för att man ska kunna följa orsakerna till att människor kontaktar vården eller socialtjänsten, vilka åtgärder som vidtas och vilka resultat de ger samt hur spridda olika sjukdomar är.

Vad finns det för fördelar med AI?

Fördelar med artificiell intelligens (AI)

  • Högre kundnöjdhet – AI är alltid tillgänglig. Kunden kan snabbt få hjälp dygnet runt, året om.
  • Kostnadseffektivitet – AI minskar antalet ärenden till kundservice och bemanningen hos kundservice kan optimeras.
  • Leveranssäkerhet – Risken för mänskliga fel exkluderas.

Hur digitaliseras vården?

Utvecklingen mot att använda allt fler och bättre digitala verktyg och stöd i hälso- och sjukvården erbjuder stora möjligheter. Det innebär också en möjlighet för samhället att effektivisera för att möta det ökade vårdbehovet och en ökande efterfrågan på vård- och omsorgstjänster.

Hur har den digitala utvecklingen påverkat din kontakt med vården?

Ett systematiskt användande av digital teknik i vården kan medföra många fördelar: Enskilda individer kan få nya verktyg för att engagera sig i och sköta sin hälsa eller hjälpa till i vården av en nära anhörig. Mer fokus kan läggas på förebyggande insatser och mer av vården kan ges på distans i hemmet.

Vad är åtgärdskod?

En åtgärdskod är en kod som används för statistisk beskrivning av åtgärder i bland annat hälso- och sjukvård. Koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är obligatoriska att rapportera till Socialstyrelsens hälsodataregister.