:

Vem importerar rysk olja?

Innehållsförteckning:

  1. Vem importerar rysk olja?
  2. Hur mycket gas och olja importerar Sverige från Ryssland?
  3. Hur mycket gas importerar Sverige från Ryssland?
  4. Vilket land exporterar mest olja till Sverige?
  5. Vilka länder säljer olja?
  6. Hur mycket rysk gas köper Sverige?
  7. Vilka exporterar Ryssland till?
  8. Vad har Ryssland för export?
  9. Vilka varor importerar vi från Ryssland?

Vem importerar rysk olja?

Flera stora bolag har med anledning av kriget självmant stoppat importen, bland annat Preem som i vanliga fall köper rysk råolja till sina svenska raffinaderier. En annan stor importör är den finska petroleumjätten Neste.

Hur mycket gas och olja importerar Sverige från Ryssland?

Den visar att Sverige har importerat rysk naturgas till ett värde av drygt 1,3 miljarder kronor sedan 2019. Bara i januari i år handlar det om gasimport för 74 miljoner kronor.

Hur mycket gas importerar Sverige från Ryssland?

Exakt hur stor andel naturgas som Sverige köper från Ryssland finns det inga uppgifter om. Under 2021 användes nästan 13 terawattimmar (TWh) naturgas i Sverige där den rörbundna gasen uppgick till cirka 5,6 TWh och den nedkylda, flytande LNG-gasen till cirka 7,3 TWh.

Vilket land exporterar mest olja till Sverige?

På 1970-talet var det vanligast att olja som importerades till Sverige kom från Mellanöstern. De senaste tio åren har Ryssland blivit den dominerande exportören av råolja till Sverige, och står för över trettio procent av vår import. Norge och Nigeria svarar för omkring 20 procent av den svenska importen vardera.

Vilka länder säljer olja?

Världens största oljeproducenter

  • USA: 19,51 miljoner bpd.
  • Saudiarabien: 11,81 miljoner bpd.
  • Ryssland: 11,49 miljoner bpd.
  • Kanada: 5,50 miljoner bpd.
  • Kina: 4,89 miljoner bpd.
  • Irak: 4,74 miljoner bpd.
  • Förenade Arabemiraten 4,01 miljoner bpd.
  • Brasilien: 3,67 miljoner bpd.

Hur mycket rysk gas köper Sverige?

Exakt hur stor andel naturgas som Sverige köper från Ryssland finns det inga uppgifter om. Under 2021 användes nästan 13 terawattimmar (TWh) naturgas i Sverige där den rörbundna gasen uppgick till cirka 5,6 TWh och den nedkylda, flytande LNG-gasen till cirka 7,3 TWh.

Vilka exporterar Ryssland till?

En tredjedel av Rysslands export är ämnad för EU,16 procent sammantaget till USA, UK, Japan och Korea samt 14 procent till Kina. I övrigt går exporten främst till Vitryssland (Belarus), Kazakstan, Uzbekistan, Ukraina, Indien, Taiwan och Turkiet (21 procent sammantaget för dessa länder).

Vad har Ryssland för export?

Rysslands export domineras fortfarande av olja, naturgas och andra råvaror, vilket gör landet sårbart för plötsliga prisfall på råvarumarknaderna. Olja, oljeprodukter, naturgas och kol står för omkring hälften av landets exportintäkter, medan andelen ”maskiner och utrustning” har sjunkit kraftigt.

Vilka varor importerar vi från Ryssland?

Från Ryssland importerar Sverige huvudsakligen råvaror, främst olja men också kemikalier och propan. Runt 500 svenska företag är verksamma i Ryssland. Svenska investeringar sker, förutom inom ovanstående branscher, också inom detaljhandeln, exempelvis inredning och kläder.