:

Hur länge blommar cikoria?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge blommar cikoria?
  2. Hur förökar sig cikoria?
  3. Är cikoria nyttigt?
  4. Var växer cikoria?
  5. Vad är chicory svenska?
  6. Hur sprider sig renfana?
  7. Är cikoria perenn?
  8. Hur odlar man endiver?

Hur länge blommar cikoria?

Växten är högrest och kan bli upp till 80 centimeter hög. Stjälken är ihålig, styv, sträv, gles, och grågrön, med kala, utspärrade grenar och matt grönska. Det är solskenet lockar de stora himmelsblå korgarna att öppna sig. Cikorian blommar från och med juli till i slutet av september.

Hur förökar sig cikoria?

Blåblommande cikoria förökas vanligen från frö. Det finns även pluggplantor att köpa. Det finns även en rosa cikoria , 'Rosea' som än så länge är lite svårt att få tag på, specialplantskolor har den ibland i sitt sortiment. Cikoria frösås vanligen direkt på växtplatsen.

Är cikoria nyttigt?

Cikoria renar kroppen Samt mata den goda matsmältningsfloran i tarmarna som kan bidra till att förhindra förstoppning och till och med tjocktarmscancer. Inulin i cikoria är också känd för att minska LDL (dåligt) kolesterol i blodet. Chicory är utmärkt för att bekämpa parasiter och maskar som finns i tarmarna.

Var växer cikoria?

Cikoria, Cichorium intybus Den växer vanligen på soliga, öppen och torr näringsrik mark, gärna längs vägkanter och åkerrenar och annan kulturpåverkad mark. Linné skrev 1755: "Svenskt namn vägvårda, i Skåne järnört. Växer allmänt på åkerrenar i Skåne samt på Öland och Gotland på öppen mark.

Vad är chicory svenska?

Cikoria eller vägvårda (Cichorium intybus) är en flerårig ört i familjen korgblommiga växter med ljusblå blommor. I Skåne dialektalt kallad blåbinkegräs och blåblinka. En äldre regional namnform är Jernört. Den har historiskt använts bland annat som sallat, kaffesurrogat och som medel mot gikt.

Hur sprider sig renfana?

Många tycker renfana kan bli invasiv och för att undvika detta är det bästa att klippa bort blommorna så fort de slutat blomma. Plantering av renfana är mycket enkelt. Faktum är att denna växt är en expert på att sprida sig själv. Få tag på några frön och denna planta kommer att sköta sig själv.

Är cikoria perenn?

Cikoria eller Vägvårda tillhör den korgblommiga familjen, och är en perenn växt som växer vild i stora delar av Europa och även i södra Sverige. De odlade formerna, rot- eller drivcikoria (var. sativum), sallats- eller bladcikoria (var.

Hur odlar man endiver?

Ställ rötterna tätt tillsammans och täck dem med torr sågspån eller torv, alternativt ställ dem i ett absolut mörkt utrymme eller täck med svart palst, men torvtäckning är bäst. Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20°C. Vattna var tionde dag. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden.