:

Vad beror högt kreatinin på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad beror högt kreatinin på?
  2. Hur behandlas högt kreatinin?
  3. Hur kan man minska kreatinin?
  4. I vilken typ av prov kan man vid en njurskada se förhöjda värden av kreatinin?
  5. Hur länge kan män gå på kreatin?
  6. Hur kollar man njurarnas funktion?

Vad beror högt kreatinin på?

Höga värden, vad kan det bero på? Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkning kan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Hur behandlas högt kreatinin?

Om patienten uppvisar dehydreringstecken – se till att patienten får vätska, initiera iv vätska vb. I första hand ges kristalloid. Vid övervätskning kan furosemid användas men bör annars undvikas. Sätt ut läkemedel som är nefrotoxiska eller kan påverka njurfunktionen, tex ACE-hämmare.

Hur kan man minska kreatinin?

Det kan vara aktiviteter som är en del av dina vardagliga rutiner, så som hushållsarbete, trädgårdsskötsel eller promenader till jobbet. Det kan också vara en planerad aktivitet. Här kan du tänka på sporter där du får upp pulsen och hjärtat får jobba, som jogging, simning eller cykling. Sluta röka.

I vilken typ av prov kan man vid en njurskada se förhöjda värden av kreatinin?

Kroppen har inget behov av kreatinin utan gör sig av med ämnet via njurarna och urinen. Om njurarnas funktion är försämrad stiger halten av kreatinin i blodet. P-Krea (eller S-Krea, beroende på laboratoriet) används därför som ett mått på hur bra njurarna arbetar.

Hur länge kan män gå på kreatin?

Ett vanligt upplägg är att man använder kreatin i åtta veckor och sedan tar ett uppehåll i fyra veckor. Bakgrunden till rekommendationen är att vissa studier tyder på att effekten från kreatin är som störst till en början för att sedan avta.

Hur kollar man njurarnas funktion?

Du kan också få göra en undersökning som kontrollerar hur njurarna fungerar. Då får du en spruta i armen med ett ämne som kallas iohexol. Efter några timmar får du lämna ett blodprov som mäter hur mycket iohexol som finns kvar i blodet. Ju snabbare ämnet försvinner från blodet, desto bättre fungerar njurarna.