:

Vad används mikroplaster till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad används mikroplaster till?
  2. Varför ska man inte slänga plast i havet?
  3. I vilka produkter finns mikroplaster?
  4. Vilka tandkrämer innehåller mikroplast?
  5. Hur många ton plast finns det i havet?
  6. Hur påverkar mikroplaster fiskar?

Vad används mikroplaster till?

Mikroplast delas ofta upp i två grupper, primär och sekundär. Till den primära gruppen hör till exempel de som har tillverkats avsiktligt för att användas som råmaterial inom plastindustrin, som skrubbmaterial i olika produkter eller som tillsats i kosmetika.

Varför ska man inte slänga plast i havet?

Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. Valar, sälar, sjöfåglar, sköldpaddor och många andra djur fastnar i skräpet och drunknar, svälter ihjäl eller skadas svårt. De djur som äter plastskräp kvävs eller får inre skador, och plastbitarna kan ge dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter.

I vilka produkter finns mikroplaster?

Mikroplaster har länge varit vanliga i peelande och skrubbande produkter som kroppspeeling, ansiktspeeling eller blekande tandkräm – men finns numera ofta också i läppstift, foundations och mascara.

Vilka tandkrämer innehåller mikroplast?

Det kan ju inte vara helt lätt att läsa en innehållsförteckning men leta efter ord som innehåller POLY vilket betyder plast. Generellt sett så rekommenderar jag inte ”whitening-tandkrämer” förutom en när det verkligen behövs, den kommer från GUM och heter Original White.

Hur många ton plast finns det i havet?

Enligt den senaste uppskattningen rör det sig om sammanlagt 269 000 ton som flyter runt i världshaven. Plasten är skadlig för fiskar och andra djur som lever i haven. Det rör sig om sammanlagt fem biljoner plastpartiklar, de flesta av dem från förpackningar och kläder, som av olika anledningar har hamnat i haven.

Hur påverkar mikroplaster fiskar?

Mikroplast i sjöar och hav är ett växande miljöproblem. När fiskar äter av mikroplasten hamnar en stor del av de gifter som binds till de små plastpartiklarna i fiskarnas vävnad, visar ny studie. Hur det påverkar de människor som äter fisken är fortfarande oklart.