:

Hur regleras metabolism?

Innehållsförteckning:

  1. Hur regleras metabolism?
  2. Vad menas med Basalmetabolism?
  3. Vad gör metabolism?
  4. Vad styr metabolism?
  5. Vad menas med aerob och anaerob metabolism?
  6. Vad är normal BMR?

Hur regleras metabolism?

Metabolismen styrs av flera överordnade och samordnade organsystem och processer. Sköldkörteln bildar ämnesomsättningshormonerna tyroxin och trijodtyronin vilka reglerar ämnesomsättningens hastighet.

Vad menas med Basalmetabolism?

Basalmetabolism, BMR (Basal Metabolic Rate) Vår basalmetabolism kan enkelt beskrivas som den mängd energi vi behöver för att hjärta, lungor och andra organ i kroppen ska fungera. BMR-värdet hos en man som väger 70 kg är ca 1 700 kcal per dygn.

Vad gör metabolism?

Ämnesomsättning, eller metabolism, är den process där kroppen gör om det som man ätit och druckit till energi. Under den komplicerade kemiska processen slås kalorier från mat och dryck ihop med syre och blir till den energi som gör att kroppen fungerar. Energi kan mätas i kilokalorier (kcal).

Vad styr metabolism?

Vår ämnesomsättning avgörs av flera faktorer, t ex fysisk aktivitet, kroppsvikt, sammansättning och ålder. De som har en större kropp, som väger mer, gör av med mer energi, även i viloläge. Detsamma gäller de som har en kroppssammansättning som består av en större andel muskler.

Vad menas med aerob och anaerob metabolism?

Anaerob metabolism Vid hypoxi kompletterar fostret den aeroba metabolismen med anaerob (icke-syreberoende) metabolism. Vid anaerob metabolism kan såväl tillgänglig glukos i blodet, som lagrat glykogen, användas för basal energiproduktion. Restprodukt vidanaerob metabolism är laktat (mjölksyra), se figur nedan.

Vad är normal BMR?

Energibehov

kJ/kg/dygnkcal/kg/dygn
BMR (basalmetabolism)8520
BMR + 25 procent (sängliggande)10525
BMR + 50 procent (ej sängliggande)12630
BMR + 75-100 procent (återuppbyggnadskost)147-16835-40