:

Hur förlägger man fiber?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förlägger man fiber?
  2. Vad är en Mikrodukt?
  3. Varför slipar man fiberns ändar?
  4. Vad är fiberoptiskt överföringssystem?
  5. Hur används optiska fibrer vid endoskopi?
  6. Vad är fiberanslutning?

Hur förlägger man fiber?

B: Vi gör en avfart från stamledningen till din fastighet. Vi gräver ned fiberkabeln på din tomt, från tomtgräns till hus. C: Vi borrar ett litet diskret hål i nederkant på huset och drar in fibern samt kopplar ihop med fibermottagaren inomhus. Håltagningen tätas när fibern är på plats.

Vad är en Mikrodukt?

Mikrodukten är en förhållandevis liten, flexibel och lätt tub med en ytterdiameter mindre än 16 mm. En multidukt består av flera längslagda mikrodukter omslutna av en yttre mantel. Mikroduktens dimension väljs efter mikrokabelns dimension.

Varför slipar man fiberns ändar?

Det handlar om mikrometer. Efter att limmet stelnat måste fiberänden knäckas av så att snittet blir så rakt som möjligt. Sedan måste det hela slipas ned och poleras så att änden blir spegelblank, för annars får fiberänden inte optisk kontakt med den andra fiberände man kopplar ihop den med.

Vad är fiberoptiskt överföringssystem?

Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare som skickar iväg och kodar ljussignaler genom de optiska fibrerna, samt av en mottagare som tar emot och avkodar dem. Om fibersystemet sträcker sig över långa avstånd, finns det ofta behov av signalförstärkare, som är utplacerade mellan sändaren och mottagaren.

Hur används optiska fibrer vid endoskopi?

Optiska fibrer används vid endoskopi då man för in ett instrument i kroppen för att göra en optisk undersökning eller som hjälp vid titthålsoperationer. Ett annat användningsområde är för behandling av cancer tumörer.

Vad är fiberanslutning?

Om fiber . Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Detta gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. En teoretisk maxhastighet är 1000 Mbit/sek vid "trådbunden anslutning" - det vill säga att du har en sladd direkt mellan uttaget och till exempel datorn.