:

Vad är en komedi antiken?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en komedi antiken?
  2. Vilken tragedi?
  3. Vem brukar kallas för tragedins fader?
  4. Vilket är Euripides mest kända verk?
  5. Hur kom det grekiska dramat till?
  6. Vem var det som skrev Medea?

Vad är en komedi antiken?

Under antiken behövde komedin inte vara särskilt rolig, men skillnaden mot tragedin var att komedi hade ett lyckligt slut. Aristoteles såg denna som den lägre av de två genrerna, då den inte väcker eftertanke eller skänker rening hos publiken samt därför att den avbildar sämre människor.

Vilken tragedi?

En tragedi är motsatsen till en komedi, och har i regel ett olyckligt slut. I klassisk bemärkelse skildrar den en i något hänseende betydande människas lidande, som resulterar i psykisk eller fysisk undergång, enligt Aristoteles ej orsakad av ondska eller brottslighet utan av en relation.

Vem brukar kallas för tragedins fader?

Pierre Corneille, född i Rouen, död 1 oktober 1684 i Paris, var en fransk dramatisk skald, som brukar kallas "den franskklassiska tragedins fader". Hans kanske mest framstående verk är dramat Le Cid från 1636. Han var bror till Thomas Corneille.

Vilket är Euripides mest kända verk?

Euripides
MedborgarskapAntika Aten
SysselsättningTragediförfattare, dramatiker, författare
Noterbara verkBackanterna, Ifigenia i Tauris, Cyklopen och Medea
BarnEuripides den yngre

Hur kom det grekiska dramat till?

Tragedin utvecklades ur religiös körsång. Ordet tragedi betyder ursprungligen ”bocksång”; körmedlemmarna var ursprungligen utklädda till bockar. Antagligen började körledaren spela någon av de gudar och hjältar man sjöng om vilket sedan ledde till utvecklingen av dramat.

Vem var det som skrev Medea?

EuripidesMedea / Dramatiker Euripides använder sig av Medeamyten, men förändrar centrala delar och anpassar den till sin tragedi. En av de större skillnaderna mellan den ursprungliga myten och Euripides tragedi är att Euripides i pjäsen låter Medea mörda sina egna barn, istället för korinthierna som i den ursprungliga myten.