:

Kan man klippa bort rötterna på orkidéer?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man klippa bort rötterna på orkidéer?
  2. Varför slokar bladen på min orkidé?
  3. Kan man klippa av rötter?
  4. Hur räddar man en död orkidé?
  5. Kan man klippa bort Luftrötter?
  6. Hur beskär man rötter?
  7. Hur klipper man ner orkidé?

Kan man klippa bort rötterna på orkidéer?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Varför slokar bladen på min orkidé?

De slokande bladen beror på att rötterna ej mår bra. Att de ej mår bra kan i sin tur bero på två saker: Övervattning. Plantan kan ha blivit övervattnad i butiken och rötterna därmed skadats.

Kan man klippa av rötter?

Genom att rötterna beskärs lagom mycket ökar växten hastigheten på rotproduktionen för att kompensera för de nu saknade rötterna. Detta gör att växten snabbare koloniserar den nya näringsrika jorden och därmed snabbare får nytta av näringen och kan växa vidare, gladare än förut.

Hur räddar man en död orkidé?

Börja med att ta bort all gammal kompost, lägg rötterna i blöt en stund i vatten ifall någon barkbit sitter fast. Klipp sedan bort alla torra, gamla rötter med en ren sax och plantera om orkidén i ny kompost.

Kan man klippa bort Luftrötter?

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan. Där kan luftrötterna utveckla vanliga rötter.

Hur beskär man rötter?

Gör så här när du planterar om:

  1. Börja med att ta av den gamla krukan från rotklumpen. ...
  2. Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter.
  3. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om.
  4. Häll lite jord i botten.

Hur klipper man ner orkidé?

När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln om den fortfarande är grön. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.