:

Hur silke tillverkas?

Innehållsförteckning:

  1. Hur silke tillverkas?
  2. Hur blir silke till garn och sedan till tyg?
  3. Är siden veganskt?
  4. Vad äter den kinesiska Silkesfjärilen?
  5. I vilken teknik är silke ofta tillverkade?
  6. När uppfanns silke?
  7. Vad är skillnad på silke och siden?

Hur silke tillverkas?

Kokongerna av odlat silke är 2–4 centimeter långa och består av cirka 3000 meter råsilke. Kokongerna upphettas så att larverna dör varefter de sorteras efter kvalité. De bästa mjukas upp i varmt vatten och de tunna trådarna från flera kokonger tvinnas samman för att få användbart silkesgarn.

Hur blir silke till garn och sedan till tyg?

Kokongerna upphettas så att larverna dör. När man sedan kokar silket avlägsnas proteinet som klistrar samman trådarna och silkestråden är färdig att användas. Varje kokong kan ge upp till 800 meter sammanhängande tråd.

Är siden veganskt?

Djurrätt betyder att man principiellt är emot exploatering av andra djur. Sen om den andra individen är en människa, ett annat däggdjur, en fågel, en fisk eller en silkesmask är obetydligt. Silke är ett proteinsekret som kommer från salivkörtlar på silkeslarver.

Vad äter den kinesiska Silkesfjärilen?

Silkesfjärilen är en fjäril som är ekonomiskt betydelsefull då den producerar silke. Den har odlats i Kina i cirka 5000 år. Larven kallas silkesmask och dess föda består enbart av mullbärslöv.

I vilken teknik är silke ofta tillverkade?

Spunnet silke Silkesavfallet förarbetas på liknande sätt som ullproduktion. Silket kardas och spinns till garn. Garnet kan därefter färgas till vackra tyger. Det är också vanligt att blanda de korta silkesfibrerna med andra fibrer som ull, kashmir eller bomull.

När uppfanns silke?

Siden är ett tyg av silke med ursprung från Kina. Sedan år 7000 f.Kr. har siden framställts där, och kunskapen har spritts till Indien och Japan, främst via utvandrande kineser.

Vad är skillnad på silke och siden?

Silke är själva tråden, eller rättare sagt, den delikata fiber som silkeslarven spinner runt sin egen kropp. En filamentfiber som blir mer än en kilometer lång, ibland upp till tre! Siden är det ord vi använder för tyget som är vävt med den eleganta silkestråden.