:

Hur ska jag få min häst att gå upp i vikt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur ska jag få min häst att gå upp i vikt?
 2. Hur få upp hullet på hästen?
 3. Vad ska man ge en mager häst?
 4. Hur får man sin häst att gå ner i vikt?
 5. Hur vet man om hästen är för tjock?
 6. Varför Magrar hästen?

Hur ska jag få min häst att gå upp i vikt?

Kraftfoder. Kraftfoder används för att komplettera högivan hos den växande eller arbetande hästen, men många hästar klarar sig fint på ett bra grovfoder. Kraftfoder bör delas upp i flera givor per dag och hästen bör inte mer än 0,4 kilo kraftfoder/100 kilo vikt vid varje fodring.

Hur få upp hullet på hästen?

Du måste generallt ge mer hösilage än hö eftersom det innehåller en större mängd vatten. Ge inte mer foder, prova att byta ett annat foder. Byt ut din nuvarande fodergiva till ett foder som innehåller mer energi och protein, men som samtidigt fortfarande är lätt för hästen att smälta. Ge inte mer än 1 kg.

Vad ska man ge en mager häst?

Om okorrekt utfodring är orsaken till att hästen har blivit för smal, bör man först kontrollera mängden och typen av grovfoder. Hästen ska ha hö eller hösilage av god kvalité i en daglig mängd som motsvarar 1,75-2 kg hö/hösilage per 100 kg kroppsvikt, gärna mer om hästen inte blir för tjock.

Hur får man sin häst att gå ner i vikt?

Hur hjälper jag min häst att gå ner i vikt?

 1. Väg och analysera fodret.
 2. Välj hö eller hösilage med lågt energiinnehåll istället för sockerrikt kraftfoder.
 3. Ge cirka 1- 1,5 procent hö av idealvikten, 4-5 kilo per dag om hästen ska väga 450 kilo.
 4. Ge mineral- och vitamintillskott.
 5. Uteslut godsaker.

Hur vet man om hästen är för tjock?

Om revbenen syns med blotta ögat är hästen i underhull, det vill säga för mager. Om hästen är i överhull, med andra ord fet, kan man inte känna revbenen utan att trycka ned fingrarna ordentligt i fettet. Detta är det enklaste och kanske mest använda sättet att snabbt avgöra om hästen är mager, lagom eller fet.

Varför Magrar hästen?

Problem i munhålan, magsår, leversjukdom, njursjukdom, tumörsjukdomar, inflammationer eller infektioner samt stress är en del saker som kan orsaka avmagring förutom felaktig utfodring eller hög parasitbörda.