:

Vad är höglegerat stål?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är höglegerat stål?
  2. När man tillverkar stål får man vissa restprodukter Vad händer med dessa?
  3. Hur bearbetas järn?
  4. Hur har metall påverkat människans levnadsvillkor?
  5. Varför är det viktigt att få i sig järn?

Vad är höglegerat stål?

Höglegerat eller rostfritt stål (Inox) är ett stål som innehåller mer än 5% legeringsämnen. Vid framställningen av dessa så används främst krom och nickel som legeringsämnen. Om man legerar stål med ca. 13% krom blir det väldigt motståndskraftigt mot korrosion då det på stålets yta bildas ett tunnt skikt av kromoxid.

När man tillverkar stål får man vissa restprodukter Vad händer med dessa?

Vid järn- och ståltillverkning produceras även restprodukter, det vill säga biprodukter och avfall. Hela 80 procent av restprodukterna antingen återanvänds som råvaror i ståltillverkningen eller säljs för andra användningsområden.

Hur bearbetas järn?

För att avlägsna syret och reducera järnmalmen används ofta en masugn. I masugnen tillsätts kol i form av koks eller träkol, men det finns också masugnar som använder elektricitet för att reducera malmen. Masugnen producerar råjärn - järn som innehåller över 4 % kol. Råjärn som stelnat i tackor kallas tackjärn.

Hur har metall påverkat människans levnadsvillkor?

Metaller är en naturlig del av våra liv. Metaller finns i mängder av produkter och tillämpningar som vi använder varje dag. Metaller är hållbara material. Mynt, verktyg, smycken och vapen finns fortfarande kvar efter flera tusen år.

Varför är det viktigt att få i sig järn?

Järn ingår i hemoglobin som transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Järn ingår även i en del enzymer. Av samtliga mikronäringsämnen är järnbristanemi vanligast globalt sett.