:

Vad är en förrädisk situation?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en förrädisk situation?
  2. Vad är snörök?
  3. Vad betyder Förädiskt?
  4. Vad är en snösträng?
  5. Vad ska man göra om man halkar med bilen?
  6. När fryser vägbanan?
  7. Vilket är det Halaste väglaget?
  8. Vilket drivsystem fungerar sämst i vinterväglag?
  9. När är det som Halast väglag?

Vad är en förrädisk situation?

En förrädisk situation är mer komplicerad eller farlig än det verkar: Mycket snö och is = inte förrädiskt, eftersom faran är tydlig. Fläckvis halka = förrädiskt, eftersom faran är dold.

Vad är snörök?

SNÖRÖK är lös snö som virvlar upp efter bilar och andra fordon på våra vintervägar, vilket ger försämrad sikt. SNÖDREV är lös snö som virvlas upp av blåst, som utöver nedsatt sikt även kan ge farlig drivbildning på vägar.

Vad betyder Förädiskt?

Förrädisk betyder i stort sett samma sak som svekfull.

Vad är en snösträng?

Snösträngar. När det snöar och alla fordon kör på samma ställe på körbanan så bildas det spår på körbanan som kallas snösträngar. Kör du utanför dessa spår finns det risk att däcken tappar greppet och halkar.

Vad ska man göra om man halkar med bilen?

Viktigast är att bromsa i ingången till kurvor och sedan styra bilen i färdriktningen. Genom att använda bromsen minskas farten, och genom att bromsa förändras bilens viktfördelning så att det blir mer tyngd över framhjulen – vilket ger bättre fäste.

När fryser vägbanan?

Mellan 0 och +5 grader gäller det därför att alltid vara extra försiktig eftersom det kan vara flera minus i vägytan. Det finns tre huvudtyper av halka berättar Erling. Frosthalka bildas när vägbanan är kall och det finns fukt, t ex dimma. Då sätter sig fukten på vägbanan och det bildas frost.

Vilket är det Halaste väglaget?

Det blir som halast i början av ett regn när marken fortfarande är under 0 grader. Regnet är plusgradigt och värmer marken. Efter en stund blir marktemperaturen över 0 grader och halkan försvinner. Vid kraftigt regn försvinner halkan snabbare än vid duggregn.

Vilket drivsystem fungerar sämst i vinterväglag?

Om en framhjulsdriven bil tappar greppet blir konsekvensen oftast att bilens styrning försämras, men att bilen behåller sin kurs (och inte kastas runt okontrollerat som vid bakhjulssladd). Att stabilt glida fram (framhjulsdrift) är bättre än att kraftigt kastas omkring (bakhjulsdrift).

När är det som Halast väglag?

Vägen är halast när lufttemperaturen ligger nära noll grader. Om fuktig luft kyls ned snabbt, kan en tunn, genomskinlig ishinna bildas mycket snabbt på vägytan.