:

Hur räknar man ut vilken veckodag man är född?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ut vilken veckodag man är född?
  2. Vilken dag Excel?
  3. Vad betyder det att vara född på en måndag?
  4. Vad innebär det att vara född på en söndag?
  5. Vad är veckodagarna uppkallade efter?

Hur räknar man ut vilken veckodag man är född?

För att räkna oss fram till den 31/1 måste vi dra bort 29 ≡ 1 (mod 7) dagar; alltså är den 31/1 en torsdag. Därefter räknar vi oss fram till den 8/1 genom att dra bort 31 − 8 = 23 ≡ 2 (mod 7) dagar. Alltså är den 8/1 en tisdag. Hur gör vi för att räkna ut veckodagen för ett datum ett godtyckligt år?

Vilken dag Excel?

Vi börjar med ett datum i en cell (2020-04-20) och använder sedan datumfunktionen VECKODAG [WEEKDAY] för att få fram vilken veckodag detta datum motsvarar. Funktionen har två argument, ett datum samt returtyp. Med returtyp bestämmer vi hur veckans dagar ska räknas.

Vad betyder det att vara född på en måndag?

Måndagsbarn är ögonfröjd, snällt och rart. Den som är född på en måndag är oftast svärmiskt lagd. Tisdagsbarn: Är stark och handlingskraftig, men är ofta krigisk och går anfallsvis till väga. Ett tisdagsbarn är älskvärt och gör allt med fart.

Vad innebär det att vara född på en söndag?

Söndagsbarn, barn födda under söndagsdygnet, ansågs enligt folktro besitta egenskaper som skulle ge dem framgång i livet. De hade i en del fall också förmåga att bota sjukdomar, och de var synska, vilket innebar att de kunde se sådant (övernaturligt) som var fördolt för andra människor.

Vad är veckodagarna uppkallade efter?

I Sverige betyder måndag månens dag, tisdag tyrs dag, onsdag odens dag, torsdag tors dag, fredag freja eller friggs dag, lördag lögurdagen, söndag sunnas dag. Förutom måndag och lördag är alla veckodagarna uppkallade efter de fornnordiska gudarna. Veckodag, som inte är sön- eller helgdag, kallas på svenska vardag.