:

Vad är maxtaxan på fritids?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är maxtaxan på fritids?
  2. Vilka regler finns för pedagogisk omsorg?
  3. Hur kan man få föräldrar med i förskola skola?
  4. Kan båda föräldrarna vara med på inskolning?
  5. När kom maxtaxan?

Vad är maxtaxan på fritids?

För fritidshem är avgiften 2 procent, men den blir aldrig högre än maxavgiften som anges nedan. Inkomsttaket för maxtaxan är 52 410 kronor år 2022. Du betalar avgiften tolv månader per år, även om ditt barn är sjukt eller ledigt. Avgiften är densamma oavsett hur mycket ditt barn vistas i verksamheten.

Vilka regler finns för pedagogisk omsorg?

Krav på pedagogisk omsorg

  • verksamheten ska utgå från barnets bästa.
  • var och en ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.
  • lokalerna ska vara ändamålsenliga.
  • barngrupperna ska ha en lämplig sammansättning och storlek.

Hur kan man få föräldrar med i förskola skola?

Från och med ett års ålder ska barn erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Ett eget behov kan till exempel vara att barnets föräldrar är långtidssjukskrivna.

Kan båda föräldrarna vara med på inskolning?

Regeringen gör förändringarna i syfte att uppnå ett mer jämställt föräldraskap och för att säkerställa att båda föräldrarna kan vara med på besök hos mödravården och att en förälder med föräldrapenning ska kunna delta vid inskolningen av sina barn i exempelvis förskolan.

När kom maxtaxan?

Maxtaxa i förskole- verksamhet och skolbarnsomsorg infördes från och med den 1 januari år 2002 och allmän förskola för fyra- och femåringar infördes den 1 januari år 2003. Huvudsyftet med reformen har varit att öka tillgängligheten till förskoleverk- samhet och skolbarnsomsorg.