:

Vad är en overhead kostnad?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en overhead kostnad?
  2. Hur beräknas LKP?
  3. Vad är indirekta inköp?
  4. Vad menas med kostnadsbärare?
  5. Hur mycket kostar en medarbetare?
  6. Vad är skillnaden mellan sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

Vad är en overhead kostnad?

Vid sidan om de direkta produktionskostnaderna har en entreprenör också indirekta kostnader, gemensamma för hela företaget. Sådana kostnader kallar man för overheadkostnader. Det är kostnader för administration, bokföring, lönehantering, fakturering, marknadsföring, försäkringar, skatter mm.

Hur beräknas LKP?

I det lönekostnadspåslag (LKP) som årligen beräknas framgår den avsättning som görs till bland annat arbetsgivareavgifter, pensionspremier och löneskatt. I dessa dokument framgår dels årets gällande LKP men även tidigare års LKP, vilka främst används av projektekonomerna.

Vad är indirekta inköp?

Indirekta inköpskostnader kommer från varor och tjänster som köps in, men som inte används som ingående material till de produkter/tjänster som ett företag säljer vidare. I motsats till direkt inköp så rör indirekt inköp oftast inte företagets kärnverksamhet och det innefattar heller inte personalkostnader.

Vad menas med kostnadsbärare?

Begreppet kostnadsbärare avser den tjänst eller den vara som kostnaden är kopplad till. Summan av de direkta och indirekta kostnaderna för en kostnadsbärare är dess så kallade självkostnad.

Hur mycket kostar en medarbetare?

Här är en kalkyl för en anställd som är över 25 år och har en avtalad månadslön på 25 000 kronor: lön 25 000 kr. semesterlön (25 000 kr x 12%) = 3 000 kr. arbetsgivaravgifter (25 0 kr) x 31.42% = 8 798 kr.

Vad är skillnaden mellan sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

Med socialavgifter menas bland annat arbetsgivaravgifter som du som arbetsgivare betalar för dina anställda eller andra arbetstagare som har fått ersättning för arbete i Sverige. Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent på den bruttolön och förmånsvärden som du betalar ut.