:

Hur känns det att ha lymfom?

Innehållsförteckning:

  1. Hur känns det att ha lymfom?
  2. Kan man se på ett blodprov om man har lymfom?
  3. Vad är symtom på lymfom?
  4. Har lymfom lokaliserat i benmärgen?
  5. Vad är indolenta lymfomen?

Hur känns det att ha lymfom?

Lymfom kan ge en diffus sjukdomskänsla och trötthet men även orsaka mer generella besvär som: Återkommande eller ihållande och oförklarlig feber (med en kroppstemperatur över 38°C). Kraftiga nattsvettningar, där sängkläderna blir genomdränkta av svett.

Kan man se på ett blodprov om man har lymfom?

Viktigaste blodprover är Hb, LPK + differentialräkning, TPK, S-LD, SR, kreatinin, Na, K , Ca och urat. Eftersom lymfom ibland producerar en M-komponent i serum bör S-elfores kontrolleras.

Vad är symtom på lymfom?

Det vanligaste symtomet på lymfom är att en eller flera lymfkörtlar svullnar i kroppen. Det kan märkas på olika sätt, beroende på var i kroppen lymfkörtlarna är påverkade. Här är några exempel: körtlar på halsen som syns eller känns. ont eller obehag i bröstkorgen eller magen. hosta.

Har lymfom lokaliserat i benmärgen?

Feber, nattsvettningar och viktnedgång kallas för B-symtom och har en prognostisk betydelse. Om lymfomet är lokaliserat i benmärgen kan det leda till bristande benmärgsfunktion och orsaka brist på de celler som bildas där: Röda blodkroppar.

Vad är indolenta lymfomen?

Vissa lymfom, de aggressiva, är ofta snabbväxande och kräver snabbt insatt behandling. De indolenta lymfomen växer ofta långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp och ger ibland inte några symtom alls. De indolenta lymfomen växer ofta långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp och ger ibland inte några symtom alls.