:

Hur kan man få hepatit?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man få hepatit?
  2. Hur smittas man av hepatit B?
  3. Hur smittas man av hepatit C?
  4. Kan man få hepatit i Sverige?
  5. Vad är det för skillnad på hepatit AB och C?
  6. Hur kan man förebygga att bli smittad av hepatit B?
  7. Vilken hepatit är mest smittsam?
  8. Hur vet man om man har gulsot?

Hur kan man få hepatit?

Hepatit A-virus utsöndras med avföringen och kan därigenom spridas via mat eller vatten som förorenats med avloppsvatten. Smittan kan spridas direkt från person till person vid mycket nära kontakt inom till exempel samma hushåll eller förskola, men smittan kan också spridas sexuellt.

Hur smittas man av hepatit B?

I västvärlden sprids hepatit B-virus främst genom orena injektionsnålar eller genom samlag med en person som är smittbärare. Smittan kan också överföras om blod från en smittsam person hamnar på skadad hud eller på slemhinnor (exempelvis ögat), eller om man sticker sig på orena injektionsnålar.

Hur smittas man av hepatit C?

Det överförs genom att smittsamt blod kommer in i blodbanan på en annan person. Detta kan ske via orena injektionssprutor eller, i sällsynta fall, genom att blod kommer i kontakt med sår på hud eller med slemhinnor. Smittsamheten för hepatit C är betydligt lägre jämfört med hepatit B.

Kan man få hepatit i Sverige?

Hepatit A är en ovanlig sjukdom i Sverige. Ungefär 100 personer får hepatit A varje år och hälften av dem har smittats utomlands. Du kan vaccinera dig mot sjukdomen, till exempel inför en resa.

Vad är det för skillnad på hepatit AB och C?

Hepatit orsakas av virus. Hepatit A kan spridas genom mat och vatten, men även genom munsex i analen (rimming). Hepatit B kan spridas genom vaginala och anala samlag utan kondom och vid munsex. Både hepatit B och C överförs genom blod.

Hur kan man förebygga att bli smittad av hepatit B?

Du kan vaccinera dig mot hepatit B i förebyggande syfte. Du kan också undvika att bli sjuk om du vaccinerar dig inom ett dygn efter att du har kommit i kontakt med viruset. Hepatit B delas in i akut och kronisk hepatit B. Den första tiden kallas sjukdomen för akut hepatit B.

Vilken hepatit är mest smittsam?

Hepatit B är den allvarligaste typen av hepatitvirus och är mycket smittsamt. Viruset överförs via blod eller genom oskyddat sex och även från mor till barn vid förlossningen.

Hur vet man om man har gulsot?

Gulsot brukar kunna upptäckas två till tre dagar efter att barnet har fötts. Ibland kan det komma efter några veckor. Det kan vara svårare att upptäcka gulsot på huden på barn som har mörk hudfärg, men det kan synas i ögonvitorna. Det är lättare att se om barnet har gul hud och gula ögonvitor i dagsljus.