:

Hur lång nätverkskabel kan man ha?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång nätverkskabel kan man ha?
  2. Vilka trådar används nätverkskabel?
  3. Vad används en patchkabel till?
  4. Vad är skillnaden på CAT6 och cat6a?
  5. Hur beskrivs ledarnas antal och dimension i en TP-kabel?
  6. Hur mycket kan man böja en nätverkskabel?

Hur lång nätverkskabel kan man ha?

En enskild ethernetkabel har vanligtvis en räckvidd på cirka 100 meter i ett datanät. Detta gäller oavsett om du drar nätverkskabel utomhus eller inomhus. Om du drar kabeln längre än så kommer signalen sannolikt att försvagas allt mer ju längre du överskrider den tilltänkta räckvidden.

Vilka trådar används nätverkskabel?

Man brukar främst prata om två olika typer av kablar:

  • UTP (oskärmat tvinnat par)
  • STP (skärmat tvinnat par)

Vad används en patchkabel till?

En nätverkskabel (även kallad patchkabel, och felaktigt internetkabel) är en partvinnad kabel som används för att ansluta datorer, skrivare, nätverksväxlar, bredbandsmodem och andra enheter till varandra i ett datornätverk.

Vad är skillnaden på CAT6 och cat6a?

6a klarar bandbredden 500 MHz och stödjer hastigheter upp till 10 Gb/s, även på kablar som är 100 meter långa. Cat. 6a-ledarna är grövre än Cat. 6-kablarna och oftast tvinnade med tätare avstånd för att klara den högre bandbredden.

Hur beskrivs ledarnas antal och dimension i en TP-kabel?

Skärmade partvinnade kablar för datanätverk STP, en förkortning av Shielded Twisted Pair. Vanligen avses en kabel med fyra par tvinnade koppartrådar varav varje par har en skärm runt sig för att motverka störningar, samt en yttre skärm runt hela gruppen för att förstärka skyddet.

Hur mycket kan man böja en nätverkskabel?

Felaktigt förlagd nätverkskabel kan påverka kapaciteten mycket. - Inte böja kabeln förmycket - Inte klämma kabeln för mycket. - Inte tvinna upp den förmycket. Max 100 meter får användas mellan två nätverksenheter.