:

Vad ber man om till Shiva?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ber man om till Shiva?
  2. Vad gör man i ett buddhistiskt tempel?
  3. Vilka är de viktigaste gudarna i hinduismen?
  4. Vem tillber Shiva?
  5. Har Shiva några avatarer?
  6. Hur har buddhismen förändrats över tid?
  7. Hur skapades Ganesha?

Vad ber man om till Shiva?

Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva. I nästan varje hinduiskt hem finns det ett litet husaltare. Där ber och offrar man varje morgon och kväll. På altaret finns det flera bilder av gudar och gudinnor.

Vad gör man i ett buddhistiskt tempel?

I templet finns buddhabilder som buddhisten vänder sig till, ofta med gåvor av frukt och blommor. Tempelbesökaren mediterar kanske också och reciterar böner och heliga texter. För buddhister är andakten vid husaltaret av stor betydelse. Det är viktigt att i stillhet få meditera över något som är aktuellt.

Vilka är de viktigaste gudarna i hinduismen?

Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva...

Vem tillber Shiva?

Ofta nämns Shiva ihop med världsskaparen - Brahma och världsuppehållaren - Vishnu, och i det sammanhanget är Shiva världsförstöraren och återuppbyggaren. Men inom Shaivismen är Shiva den enda guden som räknas, han är symbol för hela världssjälen: brahman.

Har Shiva några avatarer?

Det här är de vanligaste gudarna: Brahma, Vishnu, Shiva, Ganesha, Parvati, Durga, Kali, Lakshmi och Sarasvati. Vishnu har dessutom låtit sig återfödas som människa – som avatar – flera gånger. De här avatarerna dyrkas också. Speciellt Rama och Krishna.

Hur har buddhismen förändrats över tid?

Buddhismen har växt fram ur hinduismen Buddha förkastade dock de hinduiska ritualerna och kastväsendet. Det var först efter Buddhas död som buddhismen blev en självständig religion. Därefter spreds den snabbt över hela Indien, till Sri Lanka och slutligen till länderna i Sydostasien samt trakterna kring Himalaya.

Hur skapades Ganesha?

I de hinduiska texttraditionerna finns flera berättelser om Ganesha och hur han fick sitt elefanthuvud, varav en av de mer populära delger hur han skapades av Parvati, fick sitt huvud avhugget av Shiva som sedan återupplivade honom genom att placera ett elefanthuvud på hans kropp.