:

Vem står för staket på tomt?

Innehållsförteckning:

  1. Vem står för staket på tomt?
  2. Hur högt får ett staket vara i korsning?
  3. Vems är staketet?
  4. Hur vet man vems staket det är?
  5. Hur nära tomtgräns får man bygga spaljé?
  6. Hur högt staket vid utfart?

Vem står för staket på tomt?

Gemensamt staket - Ni har då båda ansvar för skötseln av staketet och ni måste vara överens om alla åtgärder. Din granne kan till exempel inte måla om staketet och kräva dig på pengar. Om du ska måla om och vill att grannen ska vara med och betala behöver ni avtala om det, säger Lena Rönngren.

Hur högt får ett staket vara i korsning?

Regler vid vägar och korsningar Växtlighet i sikttriangeln vid infart och korsning ska vara högst 80 centimeter hög. Det gäller 2,5 meter från infart. På en hörntomt gäller det 10 meter från korsningen. Alla sorters skydd, till exempel staket eller häck, som är högre än 80 centimeter riskerar att skymma sikten.

Vems är staketet?

Hur högt staketet får vara och vilka material man kan använda kan också påverkas, men oftast är det ju kommunen eller staden som har något att säga till om här. Man kan alltså behöva kommunens tillstånd för staketet och om staket exempelvis är högt kan kommunen ännu kräva att grannen går med på bygget.

Hur vet man vems staket det är?

Gränserna bestämmer fastighetens omfattning på marken och vad man äger. Att veta gränsens läge och vad man får och inte får göra med den eller nära den är viktigt vid till exempel fastighetsköp, bygglov, skogsavverkning, jakt, fiske, uppsättning av staket och plantering av häckar.

Hur nära tomtgräns får man bygga spaljé?

Efter godkännande från granne får dock dessa åtgärder utföras närmare gränsen än 4,5 meter. Se till att ett skriftligt godkännande. För en öppen pergola eller spaljé krävs inte bygglov. Ska den placeras i eller nära tomtgräns bör dock berörd granne informeras.

Hur högt staket vid utfart?

Vid utfarter och gatukorsningar får murar, plank och staket inte ha högre höjd än 80 centimeter för att säkra fri sikt. Detsamma gäller för häckar (se bild nedan). spaljé som har en luftig konstruktion med genomsiktlighet på minst 80 procent.