:

Hur blir man omplacerad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man omplacerad?
  2. Kan man begära förflyttning?
  3. Vill byta avdelning på jobbet?
  4. När har man Omplaceringsskyldighet?
  5. Kan en arbetstagare omplaceras mot sin vilja?
  6. Vilka regler gäller vid omplacering?
  7. Får arbetsgivaren flytta din tjänst?

Hur blir man omplacerad?

En förutsättning för omplacering är att det finns en ledig befattning som den anställde har tillräckliga kvalifikationer för. Med tillräckliga kvalifikationer menas att den anställde ska kunna klara av arbetsuppgifterna, eventuellt efter en kortare vidareutbildning.

Kan man begära förflyttning?

i hela kommunen. svar: Givetvis kan arbetstagaren be arbetsgivaren om att få en tjänst på ett annat ställe inom kommunen, men det är inte säkert att arbetsgivaren kan uppfylla önskemålet. Om det går att genomföra, kan man säga att en omplacering skett på arbetstagarens önskemål.

Vill byta avdelning på jobbet?

Ett sätt kan vara att tillmötesgå en medarbetares förslag att exempelvis byta avdelning eller inriktning i jobbet. Framgångsreceptet för att lyckas få igenom den där nystarten handlar alltså om att vara ute i god tid, vara så konkret som möjligt och tydligt visa nyttan med satsningen för arbetsgivaren.

När har man Omplaceringsskyldighet?

När en arbetstagare blir sjuk har arbetsgivaren ansvar för att rehabilitera och anpassa arbetet inom ramen för tjänsten. Om det inte räcker är arbetsgivaren skyldig att undersöka om det finns en möjlighet att omplacera arbetstagaren till en annan ledig tjänst.

Kan en arbetstagare omplaceras mot sin vilja?

Ja, men enligt det kommunala kollektivavtalet har arbetsgivaren bara rätt att förflytta en anställd om det finns vägande skäl, det kan till exempel handla om övertalighet eller omorganisering.

Vilka regler gäller vid omplacering?

Att omplacera en arbetstagare utanför det som avtalats i anställningsavtal, kollektivavtal eller arbetsskyldighet likställs med en uppsägning, och måste ha saklig grund. Om det inte finns saklig grund som arbetsbrist eller att arbetsgivaren har misskött sig, kan arbetsgivaren få betala skadestånd.

Får arbetsgivaren flytta din tjänst?

- Nej, det kan de inte göra, det är en för stor förändring i anställningsförhållandet, med så stort avstånd kan det aldrig bli individen som ska behöva säga upp sig. Möjligtvis kan arbetsgivaren kräva en sådan sak inom till exempel Stockholm, alltså att man byter från ett kontor till ett annat.