:

Var hittar man propositioner?

Innehållsförteckning:

  1. Var hittar man propositioner?
  2. Vad menas med SOU?
  3. Varför finns kontantinsats?
  4. Vad står DS för i juridik?
  5. Vilka olika Tolkningsmetoder finns det?
  6. Var kan man vanligtvis hitta bestämmelser om när en viss lag är tillämplig?

Var hittar man propositioner?

I digital form finns utredningarna på riksdagens eller regeringens hemsida. Eventuella kommittédirektiv och EU-direktiv finns oftast som bilaga till själva utredningen (SOU eller Ds).

Vad menas med SOU?

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.

Varför finns kontantinsats?

Om du gått i tankar om att köpa en bostad har du med all säkerhet stött på begreppet ”kontantinsats”. Nästan ingen i Sverige har idag råd att köpa en bostad utan att ta ett bostadslån eller ”bottenlån” som det också kallas. När du tar ett bottenlån fungerar bostaden du ska köpa som säkerhet för lånet du tar.

Vad står DS för i juridik?

Regeringen kan utreda en fråga inom Regeringskansliet. Slutsatser och förslag kan sedan publiceras i Departementsserien (Ds).

Vilka olika Tolkningsmetoder finns det?

Den vanligaste tolkningsmetoden är den som kallas den teleologiska metoden, eller ändamålstolkning. Inom den teleologiska metoden försöker man utröna vilken avsikt lagstiftaren hade med regeln, vad som låg bakom och vart lagstiftaren ville komma.

Var kan man vanligtvis hitta bestämmelser om när en viss lag är tillämplig?

Lagtexter är ofta ganska kortfattade och allmänt hållna. I förarbetena hittar man ofta uppgifter om syftet med en viss bestämmelse och mer detaljerade anvisningar om hur begreppen i lagtexten ska förstås. Där kan också finnas anvisningar om hur enskilda situationer bör bedömas med hjälp av lagen.