:

Varför maktdelning?

Innehållsförteckning:

  1. Varför maktdelning?
  2. Hur botade man sjukdomar under antiken?
  3. Hur ser maktdelningen ut i Sverige?
  4. Vad menas med att det svenska folkstyret förverkligas genom ett representativt statsskick?
  5. Hur granskas makten i Sverige?
  6. Vilka förändringar inom vård och omsorg upplever du som viktiga under 1800-talet?

Varför maktdelning?

Många demokratiska stater bygger på idén om maktdelning mellan den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten. Detta synsätt är en god grund för hur en demokrati bör fungera. Synsättet rimmar väl med naturrätten – tanken på grundläggande universella värden som gäller oberoende av politiska majoriteter.

Hur botade man sjukdomar under antiken?

Hippokrates förklarade att sjukdomar hade naturliga orsaker, de var varken ett straff från gudarna, orsakade av onda andar eller trollkarlar och häxor. Därför avvisade han amuletter och trollkonster som behandlingsmetoder vid sjukdomar. Hippokrates ansåg att läkarna främst skulle lita till naturens läkande krafter.

Hur ser maktdelningen ut i Sverige?

Politikerna i riksdagen beslutar om sådant som handlar om hela landet. Sverige är också uppdelat i 21 regioner och 290 kommuner. Politikerna i regionerna och kommunerna beslutar om sådant där vi bor. I Europaparlamentet beslutar de om sådant som gäller i hela EU.

Vad menas med att det svenska folkstyret förverkligas genom ett representativt statsskick?

Ett representativt statsskick, 1:1 st. 2 Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. 1:4 st. 1 Riksdagen är folkets främsta företrädare.

Hur granskas makten i Sverige?

Två KU-granskningar. Konstitutionsutskottet granskar årligen att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet. KU genomför två granskningar varje år. Den ena går ut på att kontrollera om ministrarna i vissa särskilda fall följt reglerna för regeringens arbete och på andra sätt handlat korrekt.

Vilka förändringar inom vård och omsorg upplever du som viktiga under 1800-talet?

Det äldsta smärtstillande läkemedel (tidigt 1800-tal) som används än i dag är opium ur vilket man lite senare utvann morfin. Men morfin gjorde inte bara patienten lugn och smärtfri, utan också beroende. Många blev narkomaner efter sjukhusvistelserna.