:

Vem kan få Ozempic?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan få Ozempic?
  2. Vad är Wegovy?
  3. Hur länge ska man använda Ozempic?
  4. Vilka insulin är gratis?
  5. Hur ska man förvara Ozempic?

Vem kan få Ozempic?

Ozempic är ett läkemedel mot diabetes som används tillsammans med kost och motion för att behandla vuxna med typ 2-diabetes som inte kontrolleras tillräckligt väl. Ozempic kan ges som enda behandling till patienter som inte kan ta metformin (ett annat läkemedel mot diabetes).

Vad är Wegovy?

EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar att läkemedlet Wegovy (semaglutid) blir godkänt för behandling av övervikt och fetma. Läkemedlet, som ges via veckovisa injektioner under huden, ska användas tillsammans med minskat kaloriintag och ökad fysisk aktivitet.

Hur länge ska man använda Ozempic?

Startdosen är 0,25 mg semaglutid en gång i veckan. Efter 4 veckor ska dosen ökas till 0,5 mg en gång i veckan. Efter minst 4 veckor med en dos på 0,5 mg en gång i veckan, kan dosen ökas till 1 mg en gång i veckan för att ytterligare förbättra den glykemiska kontrollen.

Vilka insulin är gratis?

I Sverige är insulin gratis. Det är inte blodtryckssänkande medel som många diabetiker också tar men kostnaden för receptbelagda läkemedel subventioneras genom det så kallade högkostnadsskyddet. När kostnaden för den enskilde överstiger 2 300 kronor under ett år (nivån för 2019) betalar landstinget/regionen resten.

Hur ska man förvara Ozempic?

5. Hur Ozempic ska förvaras

  1. Injektionspennan kan förvaras i 6 veckor vid högst 30 °C eller i kylskåp (2 °C till 8 °C), inte nära kylelementet. Ozempic får ej frysas och om det varit fryst får det ej användas.
  2. När injektionspennan inte används ska den förvaras med pennhuven påsatt. Ljuskänsligt.