:

Vad ska man äta med vin?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man äta med vin?
 2. Vilket vin till tomater?
 3. Hur kombinerar man mat och vin?
 4. Vad gör fett i maten med vin?
 5. Vad passar bra till rött vin?
 6. Hur dricker man vin fint?
 7. Vilka olika råvaror är vitt Vins fiender?
 8. Vad kan man dricka till tomatsoppa?
 9. Vilka är huvudreglerna vid vin till maten?
 10. Vad passar till hummersoppa?
 11. Vad tillför vin i mat?
 12. Vad ska man äta till Amaronevin?
 13. Vad för vin till Boeuf Bourguignon?
 14. Vad behövs om ett finare vin ska serveras?
 15. Vad behövs om ett finare vin serveras?

Vad ska man äta med vin?

Sträva och tanninrika viner passar till mat som är grillad, sotad eller halstrad, dvs när det finns lite bittra inslag i maten. Sträva viner passar också fint med fyllig mat som innehåller fett och sälta, exempelvis en fet sås eller gratäng samt kött. Även beska och sötma i maten kan lätta upp de sträva vinerna.

Vilket vin till tomater?

Försök att undvika viner med låg syra eller mycket fat. Sancerre, Muscadet, Oekad Chardonnay, Soave Classico, eller viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc är att föredra. Undvik tunga tanninrika röda viner. Tanninet eller garvsyran kommer ta över fullständigt och den härliga frukten i tomaten försvinner.

Hur kombinerar man mat och vin?

Här kommer 9 tips till för dig som vill bli bättre på att kombinera mat och vin:

 1. Låt kraften styra. ...
 2. Syrliga viner till syrlig mat. ...
 3. Söta viner till söt mat. ...
 4. Söta viner till umamirik mat. ...
 5. Välj syrliga viner till salt mat. ...
 6. Undvik tanniner till stark mat. ...
 7. Välj viner med hög syra eller tanniner till fet mat. ...
 8. Hitta aromspeglingar.

Vad gör fett i maten med vin?

Syran i vinet fungerar som en kniv som skär igenom fettlagret i munnen och lyfter fram smakerna än mer. Samtidigt så mildrar fettet i maten känslan av syran i vinet och lockar fram vinets frukt. Kraftigare fettrika rätter kräver följaktligen kraftigare viner.

Vad passar bra till rött vin?

Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst.

Hur dricker man vin fint?

När du dricker rött vin fyller du upp glaset till hälften. Detta bör vara ungefär 125 ml. För att undvika att vinet droppar eller spills när du slutar hälla så vrider du flaskan långsamt uppåt över glaset. Vid servering av vitt vin kan du ta en handduk eller servett och vira runt flaskhalsen.

Vilka olika råvaror är vitt Vins fiender?

Vi listar fem råvaror som gör att man får tänka ett extra varv när man väljer vin....Lär känna vinets fiender – fem svåra kombinationer

 1. Kronärtskockor. ...
 2. Citrusfrukter och vinäger. ...
 3. Glass. ...
 4. Fänkål. ...
 5. Sparris.

Vad kan man dricka till tomatsoppa?

Tomatsoppor finns i många olika skepnader och därför kan det vara svårt att veta vilket vin som passar till. En bra tumregel är dock att om soppan är gjord på färska tomater och har en lätt smak och karaktär är ett torrt, friskt vitt vin att rekommendera.

Vilka är huvudreglerna vid vin till maten?

Vid matlagning gäller det att hitta goda kombinationer av de fyra smakerna salt, sött, surt och beskt, samt att undvika de dåliga. Detsamma gäller när man skall kombinera mat med dryck.

Vad passar till hummersoppa?

Torrt mousserande vin, vid festliga måltider champagne, fungerar väl till hummersoppa. Den friska bubbligheten lättar upp kombinationen av mat och dryck. Öl som passar till hummersoppa är exempelvis en frisk lager eller pilsner. Den ljusa och rätt så lätta specialölen kölsch är ett intressant val.

Vad tillför vin i mat?

När du häller vin i en sås så är det alkoholen som egentligen lagar maten och gör att såsen inte känns så fet och smörig utan blir mer krämig och mjuk. Alkoholen hjälper också till att reducera såsen och då blir ju smaken mer koncentrerad.

Vad ska man äta till Amaronevin?

Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost, och gärna till den lagrade parmesanen. Men visst fungerar vinet även till kött men det bör vara rätter med mycket smak och gärna lite söta tillbehör så som rotfrukter eller barbecuesås.

Vad för vin till Boeuf Bourguignon?

Ska du servera Bœuf Bourguignon är det klassiska valet en röd Bourgogne men något som passar riktigt bra är ett fylligt och smakrikt italienskt vin som Tuscarello Super Tuscan! Ett kraftfullt rödvin som faktiskt passar perfekt till en gryta som Bœuf Bourguignon!

Vad behövs om ett finare vin ska serveras?

Rött vin bör serveras ur glas med relativ bred och stor kupa, då kommer smakerna fram allra bäst. Vitt vin däremot bör serveras ur ett minde glas och det är för att vinet kommer att hållas kylt bättre under en längre tid då.

Vad behövs om ett finare vin serveras?

Glasets utformning påverkar vinets arom mer än vi tror. Bland annat är näsan och vårt doftsinne en viktig del i hur vi upplever vinet, och därför bör man se till glaset mynning rymmer den, samtidigt som den inte får vara för bred eftersom aromerna kapslas in och upplevs starkare om glaset är lätt kupat.