:

Kan kaffe påverka sköldkörteln?

Innehållsförteckning:

  1. Kan kaffe påverka sköldkörteln?
  2. Hur går man ner i vikt om man har hypotyreos?
  3. Vad ska man äta vid hypotyreos?
  4. Kan man dricka kaffe när man tar Levaxin?
  5. Vad ska TSH ligga på vid hypotyreos?
  6. Vad ska man inte ta tillsammans med Levaxin?

Kan kaffe påverka sköldkörteln?

Också fiberrik mat och koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och energidrycker har visat sig försämra upptaget av sköldkörtelhormon. Det bör gå minst fyra timmar emellan när det gäller kalcium– och järntabletter eller stor mängd kalcium-/järnrik mat (för att vara på den säkra sidan). För kaffe cirka en timme.

Hur går man ner i vikt om man har hypotyreos?

En del rapporterar mer viktnedgång med en kombinationsbehandling av T4 medicin och en T3 medicin. I Sverige är det då vanligast med en kombination av Levaxin (T4) och Liothyronin (T3), men även naturliga sköldkörtelhormoner från licenspreparatet Erfa, Armour Thyroid och Nature Throid innehåller både T4 och T3.

Vad ska man äta vid hypotyreos?

Bäst av allt är att äta ägg, som innehåller upp till sexton procent av det jod och tjugo procent av det selen vi behöver. Andra livsmedel som har positiv påverkan på sköldkörtelns funktioner är mjölk och yoghurt, paranötter, kött och kyckling, fisk och skaldjur samt alger.

Kan man dricka kaffe när man tar Levaxin?

Det vanligaste är att ta Levaxin eller Euthyrox på morgonen. För bästa upptag rekommenderas att man tar tabletterna fastande, 30 minuter till en timme innan frukost och/eller kaffe. Men det går lika bra att ta medicinen på kvällen.

Vad ska TSH ligga på vid hypotyreos?

Ett vanligt behandlingsmål som anges i behandlingsrekommendationer är ett TSH-värde mellan 0,4-2,0 mIE/l. Exakt vid vilket TSH man bör ligga är väldigt individuellt och vissa personer behöver ligga något under eller över behandlingsmålet för att må bra.

Vad ska man inte ta tillsammans med Levaxin?

Behandlingseffekten kan påverkas om Levaxin tas samtidigt med vissa andra läkemedel. Järntillskott, kalciumpreparat eller läkemedel som innehåller aluminium och som exempelvis används mot halsbränna, sura uppstötningar eller magsår. Det bör gå fyra timmar mellan intag av dessa preparat och Levaxin.