:

Vilka personer är målgruppen för LSS?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka personer är målgruppen för LSS?
  2. Vilket stöd kan personer med funktionsnedsättningar få på dagcenter gruppboende och Korttidshem?
  3. Vilka personer omfattas av personkrets 2?
  4. Vem bestämmer om LSS?
  5. Vem får bo på LSS boende?
  6. Vilka tillhör personkrets 3?
  7. Vad innebär Personkrets 3?

Vilka personer är målgruppen för LSS?

LSS-personkrets delas in i tre grupper

  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Personer med betydande begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Vilket stöd kan personer med funktionsnedsättningar få på dagcenter gruppboende och Korttidshem?

Personlig assistans är tänkt som stöd till personer som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med sina grundläggande behov. Den enskilde kan exempelvis behöva hjälp med sin personliga hygien, måltider eller att kommunicera med andra människor.

Vilka personer omfattas av personkrets 2?

Personkrets 1: omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Personkrets 2: omfattar personer med ett betydande och bestående begåv- ningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller en kroppslig sjukdom.

Vem bestämmer om LSS?

Innan kommunen kan fatta beslut om en insats enligt LSS behöver socialtjänsten få in en ansökan om insats. Socialtjänsten gör sedan en utredning som ligger till grund för ett skriftligt beslut. Den enskilde bör få möjlighet att vara delaktig genom hela processen och i hur insatserna utformas.

Vem får bo på LSS boende?

Du som har en funktionsnedsättning och ett behov av stöd och hjälp, som är så omfattande att det inte går att tillgodose i din egen bostad, kan ansöka om LSS-boende. LSS-boendet är en gruppbostad eller ett serviceboende. Barn och ungdomar bor i en gruppbostad men de kan även ha familjehem.

Vilka tillhör personkrets 3?

Personkrets 3: omfattar personer med andra varaktiga fysiska eller psykis- ka funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, förutsatt att de är stora och orsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Vad innebär Personkrets 3?

Personkrets 3: personer som har andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande och som gör att man har stora svårigheter att på egen hand klara daglig livsföring som att klä på sig, laga mat, förflytta sig eller kommunicera med omgivningen.