:

Är det olagligt att plagiera?

Innehållsförteckning:

  1. Är det olagligt att plagiera?
  2. Vad jämför Urkund med?
  3. Kan studenter använda Urkund?
  4. Vad är Självplagiering för något?
  5. Kan man skicka PDF till Urkund?

Är det olagligt att plagiera?

Plagiat är inte en brottsling eller en brott. Men i ett akademiskt sammanhang, det är ett mycket allvarligt brott som kan landa dig i mycket varmt vatten beroende på omständigheterna. Det är inte rätt att stjäla andras arbete som arbetar så hårt för att skapa originella bitar för människor att njuta av.

Vad jämför Urkund med?

Urkund jämför textlikhet och ämneslikhet. Det är alltså möjligt att det blir träffar i ditt dokument även om du skriver om en text och använder synonymer. Läraren förses med procentangivelser för varje träff i dokumentet och läraren avgör sedan själv om de skall betrakta detta som ett plagiat eller inte.

Kan studenter använda Urkund?

I övrigt är det inte speciellt tydligt för studenter att Urkund används. Därför kan det vara en bra idé att du informerar dina studenter om att Urkund kommer att användas i din uppgiftsbeskrivning.

Vad är Självplagiering för något?

Självplagiering är när man återanvänder egna tidigare publicerade/inlämnade arbeten utan att ange referens till dessa. Man ska referera till egna texter på samma sätt som till andra källor.

Kan man skicka PDF till Urkund?

Klicka på Skicka. Du har nu skickat ditt arbete till Urkund. Om du valde att skicka en kopia till dig själv, får du ett mejl med ditt arbete bifogat i PDF-format. Lycka till!