:

Kan man dra av kapitaltillskott?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dra av kapitaltillskott?
  2. Vad är kapitaltillskott på bostadsrätt?
  3. Hur mycket likvida medel ska en bostadsrättsförening ha?
  4. Vad är normal belåningsgrad bostadsrättsförening?
  5. Vad är KU55?
  6. Vad ingår i förbättringsutgifter?

Kan man dra av kapitaltillskott?

Kapitaltillskott innebär i praktiken att man flyttar delar av lånen från föreningen till medlemmarna, vilket är skattemässigt gynnsamt. När bostadsrätten säljs kan säljaren göra avdrag för kapitaltillskott. Det avdragsgilla beloppet motsvarar bostadens andel i de amorteringar som föreningen har gjort under innehavet.

Vad är kapitaltillskott på bostadsrätt?

Hur mycket kapitaltillskott ska jag föra in i bostadsrätten? Det är föreningen och dess medlemmar som bestämmer vad den exakta summan för kapitaltillskottet ska uppgå till. I undantagsfall kan det röra sig om en stor summa, om föreningens sitter i en särskilt dålig ekonomisk sits.

Hur mycket likvida medel ska en bostadsrättsförening ha?

Detta för oss in på frågan om hur stor likviditet en bostadsrättsförening bör ha. Vår åsikt är att den ska vara så liten som möjligt. Det räcker ofta med några månadsintäkter i likvida tillgångar, eller 20-25% av årsomsättningen.

Vad är normal belåningsgrad bostadsrättsförening?

Genom att dela föreningens skulder med total bostadsyta får man fram belåningsgradensom vanligtvis ligger mellan 0-12.000kr. Tumregeln är att allt under 5 000 kr/kvm är bra, över 10 000 kr/kvm bör man sätta sig in lite mer i varför belåningen är så hög.

Vad är KU55?

KU55 – Kontrolluppgift – Överlåtelse av bostadsrätt (SKV 2324) | Skatteverket.

Vad ingår i förbättringsutgifter?

Med förbättringsutgifter avses såväl ny-, till- och ombyggnad som förbättrande reparationer och underhåll. Ett villkor för avdragsrätt för förbättringsutgifter är att dessa per år sammanlagt uppgår till minst 5 000 kr (45 kap. 11 § IL).