:

Vilka organisationer är Kina med i?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka organisationer är Kina med i?
  2. Vad har Kina för mänskliga rättigheter?
  3. Vad innebär ett flerpartisystem?
  4. Vad är en Partidiktatur?
  5. Vem har mest makt i Kina?

Vilka organisationer är Kina med i?

Kina är en av världens ledande handelsnationer och är sedan 2001 medlem i Världshandelsorganisationen (WTO). Exporten har ökat kraftigt under 2000-talet, bortsett från under den globala finanskrisen.

Vad har Kina för mänskliga rättigheter?

Kina är en enpartistat och respekten för de mänskliga rättigheterna brister. Avsaknaden av rättssäkerhet, bruket av dödsstraff och att Kina ännu inte har ratificerat konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter är exempel på frågor som såväl Sverige som EU regelbundet tar upp med kinesiska företrädare.

Vad innebär ett flerpartisystem?

Flerpartisystem är en typ av partisystem som kännetecknas av proportionell representation och en mångfald av politiska partier i parlamentet. Ett flerpartisystem valsystem utesluter vanligen eller gör det mycket svårt för ett parti att uppnå egen majoritet i parlamentet.

Vad är en Partidiktatur?

En partidiktatur är en beteckning på stater vilka endast tillåter ett parti i maktställning, och är tämligen synonymt med enpartistat. En så kallad kommunistisk partidiktatur har exempelvis typexemplet Sovjetunionen, i och med dess bildande 1922.

Vem har mest makt i Kina?

Kinas kommunistiska partis generalsekreterare är högsta ledare i Kina och den nuvarande högste ledaren är Xi Jinping (sedan 2012). Den högste ledaren innehar oftast följande poster: Generalsekreterare för centralkommittén i Kinas kommunistiska parti.