:

Vilka länder koloniserade Kina?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka länder koloniserade Kina?
  2. Hur påverkas Kina av imperialismen?
  3. Vem byggde Sidenvägen?
  4. Vad köpte Storbritannien från Kina opiumkriget?
  5. På vilket vis påverkade industrialiseringen utgången av opiumkriget mellan Kina och Storbritannien alltså hur slutade konflikten och vad blev följderna?
  6. Hur lång är Sidenvägen?
  7. Var startade Sidenvägen?

Vilka länder koloniserade Kina?

I knappt tre hundra år, från det att portugiserna i mitten av 1500-talet fick rätt att bygga lagerbyggnader vid Pärlflodsdeltat – det som senare skulle bli Macao – till det första opiumkriget i mitten av 1800-talet, var den västerländska penetrationen av Kina starkt begränsad. Landet blev aldrig koloniserat.

Hur påverkas Kina av imperialismen?

Stormakternas ekonomiska exploatering av Kina ledde till ett utbrett främlingshat i landet. Detta exploderade i det så kallade Boxarupproret 1900, då kineser attackerade främlingar i städerna. Alla stormakter ingrep och krossade upproret. 1912 kollapsade Kina i revolution och kejsardömet avskaffades.

Vem byggde Sidenvägen?

Kazakstan, september 2013 Kinas nye president Xi Jinping håller ett tal vid Nazarbayev-universitetet i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan. ”För över 2000 år sedan”, säger han, ”kom kineser hit till Centralasien och byggde Sidenvägen som förenade öst och väst, Asien och Europa.” ”Nu”, fortsätter Xi Jinping, ”har vi börjat ...

Vad köpte Storbritannien från Kina opiumkriget?

Brittiska köpmän hade börjat sälja opium som odlades i Brittiska Indien till Kina. Denna handel var illegal, men utnyttjades av britterna för att få bättre handelsmässiga fördelar i Kina där de kunde byta opium mot te, porslin och siden. Missbruk av opium spred sig därefter snabbt över hela Kina.

På vilket vis påverkade industrialiseringen utgången av opiumkriget mellan Kina och Storbritannien alltså hur slutade konflikten och vad blev följderna?

Följden av de båda krigen blev att Kina tvingades öppna fler hamnar, ge kolonialmakterna ökade handelsprivilegier och acceptera britternas opiumhandel i Kina. Därtill gjordes Hongkong till en brittisk koloni (). Nederlaget i opiumkriget blev början till slutet för Kina som kejsardöme.

Hur lång är Sidenvägen?

I juni 2014 valdes en 5 000 km lång del av Sidenvägen, belägen i Kina, Kirgizistan och Kazakstan tillsammans med 33 specifika platser längs vägen in på Unescos världsarvslista på den 38:e generalkonferensen.

Var startade Sidenvägen?

Sidenvägen var under medeltiden ett nätverk av handelsvägar mellan Europa och Kina genom Centralasien. * Enligt Unescos indelning. På karavanvägar fördes redan från andra århundradet f.Kr. siden från Kina till länderna vid Medelhavet.