:

Var bor kungaparet?

Innehållsförteckning:

  1. Var bor kungaparet?
  2. Vilka slott äger kungen?
  3. Vem bor i Stockholms slott?
  4. Vem uppförde Drottningholms slott?
  5. Hur ser kungahuset ut?
  6. Var bor kungen mest?
  7. Vem grundade Drottningholm?
  8. Vem äger Drottningholm?
  9. Vad har kungen för personnummer?
  10. Vad får Silvia för titel när kungen dör?

Var bor kungaparet?

Vår nuvarande Kungafamilj flyttade från Stockholms slott till Drottningholms slott 1981 och slottet är sedan dess Kungaparets privata residens.

Vilka slott äger kungen?

Slott med kunglig dispositionsrätt

SlottByggårPlats
Drottningholms slottLovön, Uppland
Gripsholms slottMariefred, Södermanland
Gustav III:s paviljongHagaparken, Stockholm
Haga slottHagaparken, Stockholm

Vem bor i Stockholms slott?

Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om. Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna.

Vem uppförde Drottningholms slott?

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.

Hur ser kungahuset ut?

Kungliga huset, eller kungahuset, består av statschefen, vissa av de till tronen arvsberättigade prinsarna och prinsessorna, i vissa fall deras gemåler och kungens syster prinsessan Birgitta, vilka fötts och förblivit inom det kungliga huset, men enligt Successionsordningen saknar arvsrätt till tronen.

Var bor kungen mest?

Drottningholms slott
Byggnad
FörvaltareStatens fastighetsverk och Ståthållarämbetet
ÄgareSvenska staten
Geonames2717199

Vem grundade Drottningholm?

Namnet Drottningholm uppkom under sent 1500–tal då Johan III lät uppföra den första slottsbyggnaden för sin gemål drottning Katarina Jagellonika. 1500–talsslottet brann ned till grunden den 30 december 1661. Tidigare detta år hade slottet inköpts av riksänkedrottning Hedvig Eleonora.

Vem äger Drottningholm?

Drottningholms slott ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk medan ståthållarämbetet förvaltar kungens dispositionsrätt.

Vad har kungen för personnummer?

Det är till och med så att kungens namn och födelsedag numera är sekretessbelagd i Skatteverkets datasystem. Möjligheten att få skyddade personuppgifter tillkom för att skydda hotade personer, kvinnor som misshandlats, vittnen eller brottsoffer.

Vad får Silvia för titel när kungen dör?

Silvia skulle tituleras drottning och kallas för änkedrottningen, säger historikern och författaren Herman Lindqvist, 78, till Svensk Damtidning.