:

Vad är syftet med akupunktur?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är syftet med akupunktur?
  2. Hur fungerar kinesisk akupunktur?
  3. Vad står tkm för?
  4. Hur många meridianer finns det i kroppen?
  5. Vilket organ arbetar på natten?
  6. Hur uppkom akupunktur?
  7. Hur blir man akupunktur?
  8. Hur påverkas kroppens organ av sömn?
  9. Vad är Trippelvärmaren?
  10. När kom akupunktur till Sverige?

Vad är syftet med akupunktur?

Akupunktur används för att lindra smärta. Behandlingen används för att minska smärta i till exempel muskler och leder. Den kan också användas för att lindra smärtan under en förlossning. Akupunktur stimulerar kroppens eget system att lindra smärta.

Hur fungerar kinesisk akupunktur?

Akupunktur – enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) När du går till en akupunktör får du vanligen huvudsakligen en behandling som utförs med nålar. Dessutom kan värmebehandling som utförs med moxa eller annan värmekälla ingå.

Vad står tkm för?

TKM står för Traditionell Kinesisk Medicin och är ett samlingsnamn för flera sorters traditionella behandlingsformer som har sina rötter i Kina och som idag återfinns i många andra länder, i regel då som alternativ till västerländsk läkekonst.

Hur många meridianer finns det i kroppen?

Kroppens meridianer. Meridianerna utgör grunden i den traditionella kinesiska läkekonsten. Enligt traditionell kinesisk medicin kan en meridian kallas för “energi”. Det finns 14 meridianer i kroppen.

Vilket organ arbetar på natten?

Blodkretsomloppets energi är som högst mellan kl 19-21. Om man har problem med blodcirkulationen kan man känna sig ofokuserad vid denna tid på dygnet. De endokrinologiska organen, som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig mellan 21-23.

Hur uppkom akupunktur?

Traditionell kinesisk medicin Varför man började med akupunktur i Kina är dolt i historiens mörker. En teori är att det finns ett samband mellan andeutdrivning och akupunktur. I det gamla Kina, tiden före 500 f. Kr, trodde man att andar var orsaken till många problem.

Hur blir man akupunktur?

Utbildning. Internationell standard föreskriver att en akupunktör ska ha studerat akupunktur och kinesisk medicin flera år. I Europa är miniminivån tre år. Vidare krävs att du har en medicinsk utbildning i anatomi, fysiologi och patologi motsvarande 60 högskolepoäng.

Hur påverkas kroppens organ av sömn?

Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.

Vad är Trippelvärmaren?

Trippelvärmaren är engagerad i förflyttningen av Qi och det harmoniska flödet och förarbetar för andra processer. Man behandlar främst överskott (symptom) via TH för att ge lindring. T ex: huvudvärk, bihåleinflammation, problem med könshormoner, varma och svullna symptom.

När kom akupunktur till Sverige?

I slutet av 60-talet kom Yeung Lai Yin hit till Sverige. Hon hade studerat akupunktur i Peking och Hongkong i början av 60-talet. Hon började behandla patienter 1969 i Stockholm. Yeung höll föredrag för sjukvårdspersonal om akupunktur på 70-talet och hon skrev den första akupunkturboken i Sverige: Akupunktur (1973).