:

Varför är manlig omskärelse lagligt i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Varför är manlig omskärelse lagligt i Sverige?
  2. När omskärs muslimer?
  3. Vem utför omskärelse i Sverige?
  4. Vilken ålder är bäst för omskärelse?
  5. Hur många är könsstympade i Sverige?
  6. Vilka folkgrupper utför kvinnlig könsstympning och varför?
  7. Vilka kliniker för omskärelse?
  8. Kan man operera bort klitoris?
  9. Är det tillåtet med omskärelse i Sverige?
  10. Kan man ta bort lite förhud?

Varför är manlig omskärelse lagligt i Sverige?

Omskärelse av pojkar är ett oåterkalleligt ingrepp. RFSU anser att det är varje individs rätt att bestämma över sin egen kropp och vill därför inte att omskärelse utan medicinska skäl utförs på barn.

När omskärs muslimer?

Muhammed var omskuren och lär ha sagt att varje muslimsk pojke ska omskäras på den sjunde levnadsdagen. Detta påbud följer många muslimer runt om i världen även om själva ingreppet som regel görs senare, dock inte senare än under puberteten.

Vem utför omskärelse i Sverige?

5 § Omskärelse får utföras endast av legitimerad läkare eller av den som har särskilt tillstånd att utföra omskärelse av pojkar. Annan person än legitimerad läkare får inte utföra omskärelse på pojkar som är äldre än två månader.

Vilken ålder är bäst för omskärelse?

De flesta icke-medicinska omskärelser görs av religiösa eller sociokulturella skäl. Enligt judisk tro ska omskärelsen ske tidigt, på den åttonde levnadsdagen. Muslimska pojkar omskärs ibland tidigt, men ofta långt senare då tonåringen eller den unge mannen själv kan ta ställning till ingreppet (2).

Hur många är könsstympade i Sverige?

Socialstyrelsen uppskattar att närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år. De största skattade grupperna är födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

Vilka folkgrupper utför kvinnlig könsstympning och varför?

Det utförs vanligen på flickor någon gång mellan att de föds och att de fyller 15 år. Det kan härledas tillbaka till en blandning av kulturella och sociala skäl som socialt tryck och konventioner, uppfattningar att könsstympningen har stöd av religionen eller av synen på skönhet och ”renhet”.

Vilka kliniker för omskärelse?

Dessa kliniker inom C-Medical Sverige är vana att genomföra omskärelse (circumcision).

  • C-Medical Urologi Carlanderska. Vi är en komplett urologisk klinik med en stor verksamhet inom såväl öppen som sluten vård. ...
  • C-Medical Urologi Odenplan. ...
  • C-Medical Urologi Borlänge.

Kan man operera bort klitoris?

Förminskning av klitoriskappan är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort en del av hudvecken på båda sidor av klitoriskappan, i samband med operationen kan man även ge klitoris ett lyft.

Är det tillåtet med omskärelse i Sverige?

I Sverige är könsstympning av flickor totalförbjudet; däremot är manlig omskärelse lagligt. Vid en omskärelse ska ingreppet alltid göras med smärtstillning, som ges av läkare eller sjuksköterska, samt utföras av legitimerade läkare.

Kan man ta bort lite förhud?

Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras av medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl. Den här texten handlar om när förhuden opereras bort av religiösa och kulturella skäl. Omskärelse av medicinska skäl kan till exempel göras om barnet har trång förhud.