:

Hur påverkas förskolan av Läroplanskoder?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas förskolan av Läroplanskoder?
  2. Vad är Formuleringsarena?
  3. Vad är en Läroplanskod?
  4. När kom Lgr 80?
  5. Vad är barn i behov av särskilt stöd?
  6. Vad är Realiseringsarenan?
  7. Varför har vi en läroplan?
  8. Vad är ett Läroplansteoretiskt perspektiv?
  9. Vem har skrivit läroplanen?
  10. Vilka förändringar skedde med hjälp av grundskolans läroplan Lgr 80?
  11. Vilka läroplaner har funnits?

Hur påverkas förskolan av Läroplanskoder?

Diskussionen säger inget om vilket värde läroplanen i praktiken får. Läroplanen för förskolan är således ett exempel på en rationell läroplanskod. De kunskaper den syftar till att förmedla är till nytta, har värde, för såväl det enskilda barnet som för samhället.

Vad är Formuleringsarena?

Formuleringsarenan är där urvalsprocesser och förhandlingar inom utbildningspolitiken som leder fram till styrdokumentens formuleringar för skolan. Läroplanens realisering sker lokalt i skolor där lärare och övrig personal genomför undervisning och andra pedagogiska aktiviteter.

Vad är en Läroplanskod?

Klassisk läroplanskod bygger på idéer om bildning och traditionsbevarande. Skolans uppgift är att inordna eleverna i det rådande samhället och skola in dem i den befintliga kulturella och sociala världen. Den realistiska läroplanskoden bygger på idéer om att skolan ska syfta till att ge vetenskaplig kunskap om världen.

När kom Lgr 80?

Regeringen har den 14 februari 1980 fattat beslut om Inledning och Mål och riktlinjer i 1980 års läroplan för grundskolan (Lgr 80).

Vad är barn i behov av särskilt stöd?

De barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra få det stöd de behöver. Stödet ska utformas efter bar- nens egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt.

Vad är Realiseringsarenan?

Realiseringsarenan handlar om de händelser som gestaltas i praktiken och hur dessa mer eller mindre följer den plan som funnits (Linde 2014, s. 64).

Varför har vi en läroplan?

Läroplanen styr undervisningen i skolan. I läroplanen kan du läsa om skolans uppdrag och om den värdegrund som gäller alla i skolan. I läroplanen finns också kursplanerna för olika ämnen, till exempel för matematik, svenska och bild.

Vad är ett Läroplansteoretiskt perspektiv?

Inom det läroplansteoretiska perspektivet talas det formuleringsarena, transformeringsarena och realiseringsarena. Dessa handlar om hur läroplanernas innehåll valts ut.

Vem har skrivit läroplanen?

Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar. Skollagen är ryggraden i de regler som omgärdar utbildningsområdet. I läroplanerna står det om vad eleverna ska lära sig i skolan.

Vilka förändringar skedde med hjälp av grundskolans läroplan Lgr 80?

7 Nya samlade läro- planer för de obligatoriska skolformerna infördes, liksom nya kunskapskrav och en ny betygsskala. Även i gymnasiet infördes ny betygsskala, nya ämnesplaner och en förändrad programstruktur. Behörighetskraven till gymnasiet ändrades också.

Vilka läroplaner har funnits?

Läroplaner

  • Läroplan för förskolan.
  • Läroplan för förskoleklassen.
  • Läroplan för fritidshemmet.
  • Läroplan för grundskolan.
  • Läroplan för grundsärskolan.
  • Läroplan för sameskolan.
  • Läroplan för specialskolan.
  • Läroplan för gymnasieskolan.