:

Har lera hög porositet?

Innehållsförteckning:

  1. Har lera hög porositet?
  2. Vad menas med Månggraderad jord?
  3. Vad har jorden för egenskaper?
  4. Hur kan lerjord bildas?
  5. Vad är Torrskorpelera?
  6. Vad menar vi med en glacial lera?
  7. Hur beskriver man jordens kvalitet?
  8. I vilken av jordarterna får vi störst sättningar?
  9. Vad finns det för jordarter?
  10. Vad består morän av?
  11. Vad är Postglacial sand?

Har lera hög porositet?

En lera har en permeabilitet i storleksordningen

Vad menas med Månggraderad jord?

De mest erosionsbenägna jordarna är välsorterade jordarter med en kornstorleksfördelning motsvarande finsand och mellansand. Månggraderad jord, dvs. måttligt eller dåligt sorterad jord såsom morän, är mindre erosionsbenägen. I en sådan jord kan i stället bildas ett naturligt erosionsskydd.

Vad har jorden för egenskaper?

En jord sägs vara uppbyggd av tre faser, fast fas, flytande fas och gasfas. Den fasta fasen utgörs huvudsakligen av mineral- och lerpar- tiklar vilka bildar jordens lastbärande skelett, men kan också utgöras av organiskt material. Hålrummen i skelettet, porerna, är fyllda med porvatten eller porgas eller bådadera.

Hur kan lerjord bildas?

Lera. Leror har (bortsett från moränleror) avsatts som sediment på botten av hav eller insjöar. Det är en jordart som innehåller mer än 40 viktprocent finjord* och där minst 40 procent av finjorden utgörs av lerpartiklar.

Vad är Torrskorpelera?

Sättningar i lera kan även uppstå genom så kallad torrskorpebildning, vilket innebär att lerans översta lager krymper på grund av torkning och frysning och bildar en fastare torrskorpelera. I början av 2000-talet flyttas Kiruna på grund av sättningar orsakade av Kirunagruvan.

Vad menar vi med en glacial lera?

När landskapet under högsta kustlinjen var täckt av vatten avsattes stora mängder lera och silt på de djupast belägna bottnarna. De finkorniga sediment som avsattes i samband med inlandsisens avsmältning kallas glaciala, medan de sediment som avsatts därefter kallas postglaciala.

Hur beskriver man jordens kvalitet?

Dessutom består jorden av: mull eller humus (döda nedbrutna växter och djur, det vill säga organiskt material) luft (ihåligheter, gångar, sprickor i jorden mm, spelar stor roll för jordens bördighet) vatten (beroende på jordens struktur påverkas dess förmåga att hålla kvar vattnet)

I vilken av jordarterna får vi störst sättningar?

Sättningen i kohesionsjord är mycket stor (0-2m) och tar mycket lång tid pga lerans låga permeabilitet.

Vad finns det för jordarter?

Lista över jordarter

  • morän.
  • lera.
  • sand.
  • torv.
  • gyttja.
  • kiselgur.
  • dy.

Vad består morän av?

Moränjordar består oftast av kantigt material som innehåller en blandning av alla kornstorlekar, från lerpartiklar upp till jättelika block. I stora delar av Sverige domineras moränen av sand och silt. Denna morän är Sveriges i särklass vanligaste jordart.

Vad är Postglacial sand?

Efter istidens slut har finkorniga, så kallade postglaciala sediment fortsatt att avlagras på botten av sjöar och hav. Skärning i blågrå, postglacial lera som överlagrar en ljusare glacial lera.