:

Hur analyserar man nyckeltal?

Innehållsförteckning:

  1. Hur analyserar man nyckeltal?
  2. Hur påverkas nyckeltal?
  3. Hur räknar man ut balans likviditet?
  4. Vad visar räntabiliteten?
  5. Vad är skillnad mellan balanslikviditet och kassalikviditet?
  6. Hur räknar man ut företagets soliditet?

Hur analyserar man nyckeltal?

Ett nyckeltal beräknas genom att ställa ett tal i relation till ett annat. Istället för att bara titta på företagets vinst i kronor, kan du exempelvis ställa det i relation till omsättningen och på så sätt utveckla dina analyser om hur företaget mår och går.

Hur påverkas nyckeltal?

Nyckeltalet påverkas av kredittider och de rutiner som företaget har för att driva in sina fordringar.

Hur räknar man ut balans likviditet?

För att räkna ut balanslikviditeten gör du på följande sätt: 100 x summa omsättningstillgångar dividerat med summa kortfristiga skulder. Omsättningstillgångar är tillgångar som löpande förbrukas, säljs eller omvandlas till likvida medel. Exempelvis kundfordringar, lagerförda artiklar och likvida medel i olika former.

Vad visar räntabiliteten?

Räntabilitet är synonymt med avkastning och visar hur en verksamhet genererar vinst på kapital. Med andra ord hur lönsamt företaget är. Nyckeltal som visar räntabilitet innehåller en resultatkomponent från resultaträkningen och en kapitalkomponent från balansräkningen, vilket gör att komplexiteten ökar något.

Vad är skillnad mellan balanslikviditet och kassalikviditet?

Balanslikviditeten visar precis som kassalikviditeten ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. Skillnaden mellan de två begreppen är att företagets varulager inkluderas i måttet för balanslikviditet, vilket det ju inte gör i måttet för kassalikviditet.

Hur räknar man ut företagets soliditet?

Soliditeten beräknas genom att dividera företagets egna kapital med de totala tillgångarna, siffror du hittar i företagets balansräkning. Vanligtvis används det justerade egna kapitalet vid beräkning av soliditeten.