:

Varifrån kommer traditionen med påskägg?

Innehållsförteckning:

  1. Varifrån kommer traditionen med påskägg?
  2. Vad är Påskharens ursprung?
  3. Vem kommer med påskäggen i Australien?
  4. Vad kommer påskkärring ifrån?
  5. Kan man pryda påskriset med?

Varifrån kommer traditionen med påskägg?

Traditionen härstammar från en gammal kristen sed. Ägg som dekoreras i enlighet med ukrainska folkliga traditioner kallas pysanka. I Europa var det åtminstone från 1700-talet vanligt att man gav bort ägg, ibland dekorerade eller med små inskrifter.

Vad är Påskharens ursprung?

Påskharen är en importerad sedvänja från Tyskland, där göms målade ägg ute i naturen som barnen får leta upp. Den som har lagt ut äggen är naturligtvis påskharen. Denna tradition anses gå tillbaka till 1600-talet.

Vem kommer med påskäggen i Australien?

I Australien däremot uppfattar man ofta harar och kaniner som skadedjur, och därför har det lilla harliknande pungdjuret bilby (kaninpunggrävling) mer och mer tagit över påskharens funktion. Numera är det alltså ofta 'Easter Bilby' som kommer med påskpresenterna.

Vad kommer påskkärring ifrån?

Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små häxor har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron bjöd djävulen in häxorna till fest på skärtorsdagen. Därför kallas natten till skärtorsdagen för ”Häxornas natt”.

Kan man pryda påskriset med?

För att laga påskriset brukar man använda sig av kvistar från vide, björk eller sälg som man pyntar med olika dekorationer. Pyntet består då oftast av fjädrar, piprensare, ägg eller blommor, men det förekommer även att man pryder det med små påskkycklingar.