:

Vilka tjänster gäller konsumenttjänstlagen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka tjänster gäller konsumenttjänstlagen?
  2. Vad gäller konsumentköplagen?
  3. När är man en konsument?
  4. Hur stor del av det avtalade priset har konsumenten rätt att hålla inne om entreprenaden inte har godkänts vid en slutbesiktning?
  5. Vad räknas som fel på tjänsten?
  6. Vilka lagar är det som reglerar en konsuments köp av en entreprenad?

Vilka tjänster gäller konsumenttjänstlagen?

Konsumenttjänstlagen gäller Arbete på fast egendom, på byggnader eller andra anläggningar på mark eller i vatten eller på andra fasta saker. Till exempel husrenoveringar eller målningsarbeten. Förvaring av lösa saker. Till exempel magasinering av möbler eller förvaring av båt.

Vad gäller konsumentköplagen?

Konsumentköplagen gäller när företag säljer varor eller digitalt innehåll till konsumenter. Konsumentköplagen är tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står i lagen.

När är man en konsument?

"En fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet" (1 § 4 st konsumentköplagen). Begreppet förkommer även i många andra lagar, särskilt på konsumenträttens område, med en liknande definition.

Hur stor del av det avtalade priset har konsumenten rätt att hålla inne om entreprenaden inte har godkänts vid en slutbesiktning?

Om det enligt 53 § skall göras en slutbesiktning, har konsumenten, trots 41 § första stycket, rätt att hålla inne tio procent av det avtalade priset till dess att småhusentreprenaden har godkänts enligt 56 § andra stycket.

Vad räknas som fel på tjänsten?

Konsumenttjänstlagen säger att det är fel på tjänsten om resultatet av arbetet avviker: Från vad konsumenten med hänsyn till reglerna om fackmässighet, omsorg och material kan kräva. Från säkerhetsföreskrifter eller förbud. Från vad parterna avtalat.

Vilka lagar är det som reglerar en konsuments köp av en entreprenad?

Konsumenttjänstlagen erbjuder ett bra skydd för dig som konsument när du beställer entreprenad av en entreprenör. Det vanligaste är att ett standardiserat entreprenadkontrakt används (ABS 09) och då kan du som beställare känna dig trygg i att inga oväntade tillägg finns i avtalet.