:

Hur fungerar en strömadapter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en strömadapter?
  2. Hur genereras likström?
  3. Vilken adapter ska jag ha?
  4. Varför byter växelström riktning?
  5. Hur genereras växelström?

Hur fungerar en strömadapter?

Det som skiljer dem åt är uppbyggnaden, spänningsnivån, strömstyrkan och om de lämnar lik- eller växelspänning. Gemensamt är att de ska kopplas till vägguttag och omvandla nätspänningen till en lägre spänning som är lämplig för apparaten de kopplas vidare till. Exempel på nätadapter med utbytbar kontakt.

Hur genereras likström?

När jämvikt uppnås tar spänningen slut. I likström (Direct Current) flödar alltså den elektriska laddningen (strömmen) bara i en riktning. Likström är ett enkelriktat flöde av ström eller elektrisk laddning till skillnad från växelström och dess spänning (voltage) ändrar inte med tiden. Frekvensen för likström är noll.

Vilken adapter ska jag ha?

Kontrollera produktens märkning för att välja rätt adapter. Märkningen kan vara angiven i Ampere, och då är det bara att läsa innantill. Är det enbart effekten (anges i Watt) som produkten är märkt med går det att räkna ut hur mycket ström (A) som krävs. Dvs, adaptern ska klara att leverera minst 0,41666 A.

Varför byter växelström riktning?

Växelström definieras som "elektrisk ström som periodiskt ändrar riktning, så att det i mediet flyter lika stor andel ström i båda riktningarna längs en ledare". Det är också denna växling av riktningar (mellan positiva och negativa) som har gett växelströmmen namnet.

Hur genereras växelström?

genereras växelspänning När permanentmagneten roterar inducerar spolarna spänning. I och med att polariteten, och därmed riktningen på strömmen, byts varje halvvarv skapas en växelspänning. Hastigheten på magnetens rotation bestämmer frekvensen. Rotationshastighet på 3000 rpm (varv/min) = 50 varv / s = 50 Hz.