:

Hur fungerar blyertspennan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar blyertspennan?
  2. Vad är fördelen med kol i jämförelse med blyerts?
  3. Är blyerts kol?
  4. Var kommer blyertspennan ifrån?
  5. Var tillverkas Ballograf?
  6. Hur skriver man med fjäderpenna?

Hur fungerar blyertspennan?

Blyertspennan är inte gjord av bly! Grafitpulver blandas med lerpulver och man får blyerts. Mer lera i blandningen ger en hårdare penna, mer grafitpulver ger en mjukare. Blyertspennor finns i en mängd olika hårdhetsgrader, från den vassaste 9H, Hard, via HB, Half Black, B, Black, till den mycket mjuka 9B.

Vad är fördelen med kol i jämförelse med blyerts?

Skillnader mellan blyertspennor och kol Kol ger mer intensivt svart än vad grafit vanligtvis klarar att ge. Kol saknar däremot det spegelblanka som grafit ofta får på papper.

Är blyerts kol?

Blyertspenna, eller rättare grafitpenna, är ett skriv- och teckningsredskap. Namnet blyerts bygger på missuppfattningen att mineraliserat kol, vilket grafit är, skulle vara en blyhaltig malm. I själva verket är det grafit uppblandad med kaolinlera som pressats till en stiftform.

Var kommer blyertspennan ifrån?

Hos Ballograf tillverkar vi pennor sedan 1945. Du hittar vår fabrik i Filipstad, där vi fortfarande använder en del handarbete för att montera pennorna. Som Sveriges enda penntillverkare exporterar vi till många olika länder som bland annat Tyskland, Finland, Schweiz, Japan, USA och Italien.

Var tillverkas Ballograf?

Ballograf.se Hoppas du gillar pennor lika mycket som vi, för då har du hamnat rätt. Ballograf är norra Europas enda penntillverkare och varje år tillverkar vi över 4 miljoner kulspetspennor och stiftpennor i vår fabrik i Göteborg.

Hur skriver man med fjäderpenna?

För att fungera som fjäderpenna härdas vingpennan genom att stickas i het sand eller aska, eller också lägger man dem över en koleld. Detta gör inte bara pennan fastare utan mjukar också upp den hinna som sitter om pennan, och som sedan kan dras av med baksidan av en kniv.