:

Vad heter spelarna i curling?

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter spelarna i curling?
  2. Hur får man sista sten i curling?
  3. Vad kallas en lagkapten i curling?
  4. Varför vill man nolla i curling?
  5. Vad är Curling Mixed?

Vad heter spelarna i curling?

Curling är i huvudsak ett lagspel. Ett lag består av fyra spelare som kallas ”etta”, ”tvåa”, ”trea” och ”fyra” efter den turordning man använder i laget. En av spelarna, oftast ”fyran”, är lagkapten (skip) och dirigerar spelet från boet. Samtliga spelare har två stenar som de spelar växelvis med motståndarna.

Hur får man sista sten i curling?

Därför är det en stor fördel att vara det lag som får lägga omgångens sista sten. Varje sten som ligger närmare boet än motståndarlagets närmsta sten ger ett poäng. En omgång kan maximalt sluta 8-0. Det lag som har flest poäng i omgången får fördelen att ha sista sten i nästa omgång.

Vad kallas en lagkapten i curling?

Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.

Varför vill man nolla i curling?

Målet är att ta poäng i omgången, eller ev. ”nolla” för att få behålla fördel av sista sten i nästa omgång. Om man leder, men inte har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på den mittre främre delen i boet.

Vad är Curling Mixed?

Mixed dubbel spelas i lag med två spelare i varje. I seriespel och mästerskap ska lagen innehålla en man och en kvinna. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång. De två positionerna i mixed dubbel är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten.