:

Hur räknar man ut förmånsbeskattning bil?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ut förmånsbeskattning bil?
  2. Vad är Förmånsgrundande Nybilspris?
  3. Vad är Bilkod?
  4. Hur stor del av förmånsvärdet betalar man?
  5. Hur mycket skatt på förmånsvärdet?
  6. Hur ser man förmånsvärde?

Hur räknar man ut förmånsbeskattning bil?

räknar du ut förmånsvärdet Ett exempel är en bil som kostar 300 000 kronor och får ett förmånsvärde på omkring 42 300 kronor per år. Kostnaden slås ut över ett år och blir ett tillägg på din lön. Har du en månadslön på 30 000 kronor behöver du betala skatt på lönen och bilförmånen, i det här fallet 33 525 kronor.

Vad är Förmånsgrundande Nybilspris?

Här behöver vi först ta reda på bilens förmånsgrundande pris, vilket är summan av nybilspriset, eventuell prisjustering, och värdet av bilens extrautrustning. Räntedelen utgörs sedan utgörs av det förmånsgrundande priset multiplicerat med 70% av statslåneräntan plus 0,01.

Vad är Bilkod?

Varje bilmodell har en egen bilkod (eng. carcode) som används vid uträkning av bilförmånsvärdet. Varje år tar Skatteverket fram en Nybilslista. Listan innehåller uppgifter från biltillverkare och generalagenter.

Hur stor del av förmånsvärdet betalar man?

Hur mycket skatt du betalar när du har en förmånsbil beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. En bilförmån beräknas utifrån en schablon där bland annat vad bilen kostade som ny, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön vid beräkning av din skatt.

Hur mycket skatt på förmånsvärdet?

Den anställde blir skyldig att betala skattförmånsvärdet av tjänstebilen. Det sker genom att förmånen läggs på bruttolönen och därefter skattar den anställde på den totala summan. Preliminärskatten beräknas på totalersättningen 44 000 kr (40 0 kr) vilket blir ett skatteavdrag på 13 200 kr.

Hur ser man förmånsvärde?

Här kan du beräkna förmånsvärdet på en bil via bilmärket eller via modellkoden som finns i Skatteverkets nybilsprislistor.