:

Hur kan jag byta mitt efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan jag byta mitt efternamn?
  2. Kan du byta till ditt efternamn?
  3. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
  4. Kan du byta till ett dubbelt efternamn?
  5. Kan du byta efternamn inför vigseln?

Hur kan jag byta mitt efternamn?

Ett efternamn är ett personnamn enligt 1 § NamnL och kan enligt 3 § NamnL ändras genom en ansökan till Skatteverket. Enligt 37 § NamnL ska ansökan innehålla uppgifter om sökandens nuvarande namn, personnummer, adress och telefonnummer samt det namn som man vill byta till och det som gör att man ska få byta till namnet.

Kan du byta till ditt efternamn?

Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Kan du byta efternamn inför vigseln?

Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.