:

Varför har man Aachenrem?

Innehållsförteckning:

  1. Varför har man Aachenrem?
  2. Hur ska Novabett sitta?
  3. Vilket är det mildaste bettet?
  4. Varför Kombinationsbett?
  5. Varför Aachenträns?
  6. Varför använder man Pelhambett?
  7. Får man tävla på Novabett?
  8. Är Baucherbett skarpt?
  9. Vad har nosgrimman för funktion?
  10. Varför ska man ha Pullarträns?
  11. Är Pelhambett bra?

Varför har man Aachenrem?

Den allra vanligaste nosgrimman, med eller utan aachenrem. Både nosgrimman och remmen ska minska risken för att hästen gapar. Det är jätteviktigt att den engelska nosgrimman inte spänns för hårt. Den ligger rakt över hästens kindtänder, om den spänns hårt är risken stor för sår på kinden insidan.

Hur ska Novabett sitta?

Novabettet är mycket behagligt för hästens mun och gör att hästen gärna, som man säger, ”tuggar på bettet”. Det är dock viktigt att bettet ligger rätt i munnen på hästen, då det ju är ett mjukt material, så att hästen inte kan ”bita” sig fast i bettet då det kan tuggas sönder.

Vilket är det mildaste bettet?

Ett delat tränsbett brukar anses som det mildaste bettet eftersom hästen kan mildra effekten genom att trycka bettet uppåt med tungan.

Varför Kombinationsbett?

Ett kombinationsbett fungerar perfekt när du önskar mer effekt av ditt bett men vill fördela trycket hos hästen. Den vanligaste kombinationen är ett ledat tränsbett tillsammans med ett hackamore och har blivit allt mer populärt bland ryttare över hela världen.

Varför Aachenträns?

Aachenträns är en av de vanligaste varianterna av huvudlag till häst, där man har en övre nosgrimma kombinerad med en undre snokrem. Den övre nosgrimman sätts ca. två fingrar under kindbenen och spänns så att man får plats med minimum två fingrar under.

Varför använder man Pelhambett?

Pelhambett ger en hävstångseffekt som är olika stark beroende på hur långa skänklarna på bettet är. Pelhambett med korta skänklar har blivit allt vanligare och kallas ofta för ”babypelham”. Vid användande av alla bett med kindkedja är det viktigt att kindkedjan är korrekt inpassad och inte för lång eller för kort.

Får man tävla på Novabett?

Novabett är tillåtet att tävla på i alla discipliner både för ponny och stor häst, detta gäller för både det nya och gamla bettet. Novabett är tillverkat utav Polyuretan, marknadens tuffaste syntetmaterial och alla metalldelar är av rostfritt stål för att förhindra rostangrepp och eventuella allergier.

Är Baucherbett skarpt?

Har bara sett bild på det och tänkt att det va ett skarpt bett, men nu läste jag att det fördelar trycket bra och brukar vara omtyckt av hästar som gärna blir lite oroliga i munnen.

Vad har nosgrimman för funktion?

Tränset består av huvudlaget (nackstycket, sidstyckena, käkremmen och pannremmen), bett, tyglar och nosgrimma. Nosgrimmans funktion är att hålla ihop hästens över- och underkäke. Det finns flera olika varianter av nosgrimmor. Den engelska nosgrimman är något bredare och kraftigare än övriga nosgrimmor.

Varför ska man ha Pullarträns?

Pullarträns - Lätthet när du rider Pullartränsens form och position skiljer sig helt från andraträns, till exempel Remontträns eller Aachenträns. På grund av den annorlunda knäppningen ger pullartränset hästen mer utrymme runt näsborrarna och ger därför mer andningsfrihet än vad som är fallet med andra träns.

Är Pelhambett bra?

Det mjuka Comfort Bar är idealisk för unga och känsliga hästar. Pelhambett är ett klassiskt bett som är mycket populärt till bland annat heta och starka hästar. Det ger ett tryck mot nacken och underkäken, hur mycket beror på längden av skänklarna (5 eller 7 cm).