:

Vilka fem aspekter är viktiga för måltidens helhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka fem aspekter är viktiga för måltidens helhet?
  2. Vad påverkar en upplevelse enligt FAMM modellen?
  3. Vad är en bra sammansatt måltid?
  4. Vad är Måltidsmodellen?
  5. Vad betyder FAMM modellen?
  6. Hur ska en rätt sammansatt kost se ut och vad ska den bestå av?

Vilka fem aspekter är viktiga för måltidens helhet?

Måltidens fem aspekter består av rummet, mötet, produkten, atmosfären och styrsystemet, där varje aspekt fyller en viktig roll i verksamheterna.

Vad påverkar en upplevelse enligt FAMM modellen?

Matens konsistens och textur, hur det man äter och dricker känns i munnen påverkar upplevelsen av ätandet. En skorpa ska vara krispig, den känns och smakar inte lika bra om den legat i skafferiet en längre tid.

Vad är en bra sammansatt måltid?

En näringsmässigt väl sammansatt lunch och middag bör innehålla följande livsmedel: Potatis, ris, pasta, couscous eller motsvarande. Grönsaker eller rotfrukter. Kött, fisk, fågel eller vegetariskt alternativ. Tillbehör anpassad till måltiden, exempelvis sås, inlagda rödbetor och gelé.

Vad är Måltidsmodellen?

Måltidsmodellen ger ett helhetsperspektiv på bra måltider och kan användas vid planering och uppföljning av den offentliga måltidsverksamheten. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till hållbar utveckling.

Vad betyder FAMM modellen?

Den teoretiska ramen för utbildning, forskning och estetisk gestaltning vid Restaurang- och hotellhögskolan präglas av "The Five Aspects Meal Model" (FAMM). Utifrån modellen härleds en rad frågor om rummets, mötets, produktens, styrsystemets och atmosfärens/stämningens betydelse för måltiden.

Hur ska en rätt sammansatt kost se ut och vad ska den bestå av?

I Livsmedelsverkets tallriksmodell är delen för kött, fisk, ägg eller baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet.