:

Var placeras spiral?

Innehållsförteckning:

  1. Var placeras spiral?
  2. Kan man sätta in spiral när man är oskuld?
  3. Måste man ha föräldrarnas tillstånd för spiral?
  4. Hur påverkas kroppen av hormonspiral?
  5. Hur långa är trådarna på en spiral?

Var placeras spiral?

Spiral, även kallat livmoderinlägg, är ett preventivmedel som förs in i livmodern och där inne ger ett effektivt skydd mot oönskad graviditet. Namnet kommer från den ursprungliga formen, men idag är de flesta formade som ett T. Insättning av spiral sker hos gynekolog eller barnmorska.

Kan man sätta in spiral när man är oskuld?

Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn.

Måste man ha föräldrarnas tillstånd för spiral?

Nu finns det hormonspiraler som man sätter in på personer som inte fött barn. Vill du veta mera om olika preventivmedel och vilket som skulle var lämpligt för dig så kan du vända dig till ungdomsmottagningen och tala med barnmorskan.

Hur påverkas kroppen av hormonspiral?

Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. Hormonspiral skyddar inte mot könssjukdomar.

Hur långa är trådarna på en spiral?

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan. Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.