:

Hur lång tid tar det innan päronträd ger frukt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det innan päronträd ger frukt?
  2. Hur många olika sorters päron finns det?
  3. Hur planterar man aprikoskärnor?
  4. Hur klipper man Pelarträd?
  5. Hur gör man med Plommonkärnor?
  6. Vad kan man göra med Plommonkärnor?
  7. Vilka päron är godast?

Hur lång tid tar det innan päronträd ger frukt?

Byter man ut de senare mot nya brukar man inte behöva vänta så länge på att de ger frukt, ibland kommer den redan andra året efter planteringen. Äpplen och päron brukar ta längre tid på sig, det kan dröja både tio och tolv år innan man första gången får smaka på frukten.

Hur många olika sorters päron finns det?

I villaträdgårdarna hittar man ofta Gråpäron, Augustipäron, Greve Moltke, Williamspäron och Göteborgs Diamant. Av de sorter som odlas i större skala toppar Clara Frijs listan över populära svenska sorter. Därefter kommer Conference, Carola och Alexander Lucas.

Hur planterar man aprikoskärnor?

Fila aprikoskärnan ganska rejält så att vatten kan komma in. Plantera den i blomjord cirka 1 centimeter under jordytan. Vattna rejält och knyt en plastpåse med ett litet andningshål runt krukan. Placera varmt.

Hur klipper man Pelarträd?

Svar: Pelarträdet ska ju inte beskäras på höjden förrän den uppnått önskad höjd. Däremot går det bra att klippa in den runt sidorna för att behålla pyramidformen. Försök att vara noggrann och klipp in till ett skott för att undvika att det blir fula tappar som sticker fram.

Hur gör man med Plommonkärnor?

Du kan plantera de flesta kärnor och få fruktträn med ätliga frukter, hur lång tid det tar beror på sorten. Plommon brukar kunna bilda riktiga snår, när det gäller äpplen så är det inte säkert att du får samma sort som äpplet det kommer från då det är vanligt att sorterna korsar sig.

Vad kan man göra med Plommonkärnor?

Likör på mandlar från plommonkärnor På hösten när plommonen mognar kan man passa på att göra en likör på mandlarna från kärnorna. Likören blir mycket lik amaretto och kan användas på samma sätt - t. ex till glass, milkshake, drinkar, kakbak, ...

Vilka päron är godast?

Anna. Anna är ett ganska storfallande och motståndskraftigt päron som passar bra till ekologisk odling. Den knubbiga frukten har ett saftigt fruktkött och en mycket söt smak som påminner om den hos päronet Conference. Anna är en av de godaste sorterna bland de robusta päronen.