:

Hur gör man en uppförandekod?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en uppförandekod?
  2. Vad ska en uppförandekod innehålla?
  3. Varför ha en uppförandekod?
  4. Vad menas med uppförandekoder?
  5. Varför inköpspolicy?
  6. Varför strategiskt inköp?
  7. Vad innehåller en inköpspolicy?
  8. Varför Kategoristyrning?
  9. Hur mycket tjänar en strategisk inköpare?
  10. Vad är kategori inköp?
  11. Vad är ett Kategoriträd?

Hur gör man en uppförandekod?

Viktigt att tänka på vid upprättandet av koden: Inkludera endast sådant som företaget kan leva upp till, men tänk på att uppförandekoden även ska fungera som företagets riktmärke och tydliggöra er eftersträvansvärda standard. Var lyhörd mot intressenterna. Det ökar chansen till en effektivare implementering av koden.

Vad ska en uppförandekod innehålla?

Vad är en uppförandekod? En uppförandekod är ett centralt styrdokument för hållbarhetsarbetet som innehåller grundläggande principer och förväntningar för hur en organisation ska bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och miljömässigt riktigt sätt.

Varför ha en uppförandekod?

Uppförandekoden finns till för att företaget eller importören ska kunna försäkra sig om att deras produkter är tillverkade under goda arbetsförhållanden och innefattar vanligtvis krav och riktlinjer för arbetsmiljö, förbud mot barnarbete, brandsäkerhet, arbetstider, löner och fackföreningsfrihet.

Vad menas med uppförandekoder?

En uppförandekod är ett slags regelbok om behandling av personuppgifter som utarbetats av och frivilligt tillämpas inom till exempel en viss bransch.

Varför inköpspolicy?

Varför är Inköpspolicyn viktig? Inköpspolicyns syfte är att berätta om organisationens mål och riktlinjer för olika sorters inköp. I större eller decentraliserade inköpsorganisationer är inköpspolicyn extra viktig eftersom den hjälper alla att jobba mot samma mål.

Varför strategiskt inköp?

Strategiska inköpsstrategier hjälper företag att utveckla sina leveranskanaler, ta mer kostnadseffektiva inköpsbeslut till lägsta möjliga totalkostnad (och inte bara lägsta inköpspris) och identifiera rätt leverantörer som levererar produkter av hög kvalitet, i tid, enligt de överenskomna villkoren och priserna.

Vad innehåller en inköpspolicy?

Ta fram en inköpspolicy

  • beskriver på en övergripande nivå vision och mål för inköpsverksamheten.
  • beskriver hur inköp ska bidra till att uppnå organisationens övergripande mål och bör utgå från organisations- och verksamhetsmålen.

Varför Kategoristyrning?

Kategoristyrning innebär att en organisations inköp kategoriseras, det vill säga, delas upp i inköpskategorier. Fördelarna är man kan fokusera på respektive leverantörsmarknad samt nå verksamhetsutveckling och besparingar.

Hur mycket tjänar en strategisk inköpare?

Marknadslönen 2022 för strategisk inköpare ligger mellan 42 000 och 58 000 kronor per månad. Arbetar med att ta fram policys, kategori- och leverantörsstrategier, söker upp och utvärderar nya leverantörer och investeringar, i vissa fall förhandlar globala ramavtal.

Vad är kategori inköp?

Kategoristyrning kan beskrivas som ett arbetssätt eller en metod som bland annat innebär att organisationens inköpsvolym delas upp och analyseras utifrån olika kategorier, till exempel livsmedel och fordon.

Vad är ett Kategoriträd?

Ett kategoriträd består vanligtvis av kategorier på tre nivåer. Vad nivåerna kallas är olika: exempelvis förekommer begreppen familj, klass och kategori. På den lägsta nivån (kategori) avspeglas leverantörsmarknaden och den funktion som ska uppfyllas av det som köps, se bild nedan.